Argininę spotykamy też często w formie „AAKG”, zwłaszcza jako suplement bądź jeden ze składników suplementów dla sportowców. Popularna L-arginina to wolna, naturalna forma tego aminokwasu (argininy), zaś AAKG to molekuła składająca się z wspomnianej wyżej argininy i kwasu alfaketoglutarowego, czyli innymi słowy: to arginina + AKG (ketokwas, pochodna kwasu glutarowego). Forma AAKG jest bardziej stabilna po strawieniu przez co efektywniejsza, jednak jest tworem sztucznym.
Innymi często stosowanymi w suplementch formami argininy są chlorowodorek L-argininy HCL (świetnie rozpuszczalny w wodzie, tani ale b. gorzki i przeciętnie przyswajalny, np. Medargin) i jabłczan L-argininy (dobrze biodostępny, łatwo przyswajalny, działa szybko, niestety krótko).
Należy również pamiętać, że efektywna ilość argininy w jej związkach chemicznych, np. AAKG jest mniejsza niż w czystej postaci aminokwasu.
Warto przeczytać: Jaka forma argininy jest najlepsza?