Choroby zakaźne – znaczenie argininy

Choroby zakaźne - znaczenie argininy

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Albercie ujawnia, że arginina, aminokwas, który znajduje się głównie w czerwonym mięsie, ma pozwalać organizmowi znacznie skuteczniej walczyć z chorobami zakaźnymi. Doktor Richar Lamb już wcześniej wiedział, że arginina odgrywa poważną rolę w skuteczności układu odpornościowego. Nie wiedział jednakże, że rola tego aminokwasu jest AŻ tak ważna.

Richard Lamb oraz jego zespół badawczy wykonali całą serię testów laboratoryjnych na myszach. Te gryzonie, które otrzymały argininę były bardziej zdolne do skuteczniejszego zwalczania chorób zakaźnych. Doktor Richard Lamb podkreśla z całą stanowczością, że nawet jeśli jego badania są bardzo obiecujące, to jednakże są one w dalszym ciągu jedynie w stadium eksperymentalnym. Kolejny etap badania, według niego, ma polegać na realizacji testów na ludziach.

http://www.biomedical.pl/aktualnosci/choroby-zakazne-znaczenie-argininy-1255.html

UPDATE 03.2020
W odpowiedzi na liczne pytania: Na razie nie ma żadnych jednoznacznych informacji na temat „arginina a koronawirus”. Jeśli zostaną opublikowane wyniki jakichkolwiek badań z tym związanych, od razu poinformujemy o tym w osobnym wpisie.

Skomentuj

3 myśli w temacie “Choroby zakaźne – znaczenie argininy

  1. bianka34

    znajoma uważa, że odkąd bierze argininę to nie choruje w okresie jesienno zimowym albo ma tylko kilkudniowe przeziębienia. grypy wcale. to możliwe?

    Odpowiedz
  2. Martica

    Arginina podnosi odporność bez dwóch zdań, dlatego chorym podaje się rosół (to nic innego jak wywar z mięs – niezłeźródło argininy)! A proargi-9+ jest jeszcze lepsze. W czasach koronawirusa to szczególnie cenne informacje.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz