Stosowanie L-argininy w niepłodności

Doktor Regine Steegers-Theunissen z Erasmus University Medical Center w Rotterdamie przedstawił kilka lat temu na łamach czasopisma „Fertility and Sterility” wyniki badań wpływu diety na płodność przeprowadzonych w Holandii na 160 parach. U par tych stosowano techniki wspomaganego rozrodu in vitro lub ICSI. Badania dowodzą, że nawet w przypadku stosowania technik wspomaganego rozrodu, odpowiednia dieta zdecydowanie zwiększa szanse na sukces.

Potwierdzają to wyniki 12-letnich badań opublikowane przez pismo „Eshre”. Badania były przeprowadzone w USA na grupie 70 pielęgniarek. Skupiono się w nich na wpływie diety na płodność kobiet. Okazało się, że istotną rolę w funkcjonowaniu układu rodnego kobiety odgrywa tlenek azotu powstający z L-argininy. Związek ten rozszerza naczynia krwionośne ułatwiając przepływ krwi. L-arginina ma istotny wpływ na prawidłowy rozwój komórki jajowej i zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu. Reguluje również wydzielanie śluzu w macicy, co ułatwia plemnikom podróż i zapłodnienie. L-arginina powoduje także wzrost ilości komórek jajowych u kobiet o niskim poziomie hormonów pobudzających funkcjonowanie organów płciowych – gonadotropin.

Skomentuj

Dodaj komentarz