Jedna z nowych koncepcji zastosowań l-argininy zakłada wprowadzenie jej do składu pasty do zębów. To jeden z aminokwasów tworzących nasze ciało. Trudno więc w tym przypadku mówić o jakiejkolwiek potencjalnej szkodliwości, czy toksyczności takiego rozwiązania Tym bardziej, że w długotrwających badaniach nad pastą z argininą, przeprowadzonych przez jednego z wielkich producentów kosmetyków, wzięło udział 14 tys. pacjentów.
Arginina jest od lat stosowana w medycynie, gdzie wykorzystuje się jej
m. in. jej zdolność do neutralizowania związków kwaśnych. Arginina
powoduje utworzenie ciągu metabolicznego, którego produkt końcowy
neutralizuje działanie kwaśnych metabolitów. Pasta z l-argininą
pomaga zdezaktywować kwasy pochodzące z przetwarzania węglowodanów przez
bakterie kariogenne (próchnicotwórcze).
Ostatnio naukowcy z Uniwersytetu Michigan (USA) i Uniwersytetu Newcastle
(W. Brytania) dowiedli, że
arginina stanowi skuteczną broń w walce z bakteriami tworzącymi płytkę
nazębną. Może więc pośrednio chronić przed rozwojem próchnicy, zapalenia
dziąseł czy parodontozy. Wszystko wskazuje na to, że arginina zmienia
strukturę komórek bakteryjnych tak, że nie potrafią się już dłużej
utrzymać się na powierzchni
zębów i nie mogą utworzyć biofilmu – płytki nazębnej.
Dotąd
powstawaniu płytki nazębnej zapobiegano stosując środki antybakteryjne,
np. chloroheksydyny, co niosło jednak ryzyko przebarwień i modyfikacji
odczucia smaku. Jest nadzieja, że arginina, która jest już wykorzystywana w zwalczaniu
nadwrażliwości zębów, zastąpi dotychczas stosowane środki i zapewni efektywną ochronę przed bakteriami wywołującymi próchnicę.
Źródło: portal InfoDent24.pl, PAP