Opinie, forum

Poniżej przytaczamy opinie ze starej wersji naszej strony.

Jeśli chcecie dodać nową opinię, zadać pytanie bądź rozpocząć dyskusję, prosimy o skorzystanie z formularzy pod konkretnym artykułem.

Jeśli chcecie wyrazić opinię ogólną na temat strony, argininy, jej form (np. aakg, hcl), efektów stosowania itp, prosimy dodać ją na końcu tej strony – pod poniższymi opiniami


Moje CRS
Mam CRS od lat. Robiłem wiele kuracji, w tym również bardzo drogich. Żadna (!) nie dawała zdecydowanych rezultatów. Zacząłem brać przy pojawieniu się wysięków po 2-4 saszetki proargi 9 plus na dobę. Wysięki cofają się po tym w ciągu zaledwie 3-4 dni!! Normalnie ciągną się nawet tygodniami (minimum 10 dni). Kiedy uda się je zaleczyć z pomocą proargi 9 mam spokój na kilka miesięcy. Uważam, że każdy, kto ma ten sam problem, powinien spróbować takiej kuracji. Na pewno nie zaszkodzi. Pozdrawiam. Łukasz
#1: Luka41 | 2019.12.11, 09:34
5 gramów dziennie to minimum. Mniejsza ilość nie daje moim zdaniem nic. W necie też można znaleźć wyniki różnych badań, z których wynika, że mniejsza dawka nie ma właściwie sensu. No i najlepiej z cytruliną.
#2: Boogie | 1970.01.01, 00:00
Bardzo pożyteczny aminokwas! Wiele osób ma mniejsze lub większe niedobory i powinno uzupełniać. Najlepiej dobrą dietą ale to naprawdę niełatwe lub suplementami. Ale jeśli suplementy, to te droższe, sprawdzone! I najlepiej złożone, tj. zawierające poza argininą inne substancje odżywcze, które poprawiają jej działanie i sprawiają, że to wszystko bardziej przypomina dostarczanie w sposób naturalny. Trzeba szukać pod hadłem "komplekser argininowy", "komplekser z argininą" itp.
#3: Orfeo | 2019.07.16, 06:19
Arginina pomaga osobom mającym jej niedobory. W takich przypadkach może zdziałać dosłownie cuda. U osób nie majacych niedoborów bywa różnie. Zdarza się, że działa korzystnie, zdarza się też, że nie działa wcale. Niedobory ma duży odsetek osób po 40ce a zwłaszcza starszych. U takich osób warto spróbować suplementacji. Należy zaznaczyć, że preparaty złożone z argininą działają zwykle lepiej niż sam aminokwas, ponieważ uzupełniają inne niedobory lub/i poprawiają wchłanianie. To działanie synergiczne. I dlatego zwykle lepiej się sprawdzają. W każdym razie arginina nie powinna nikomu zaszkodzić, spróbować więc warto. Pozdrawiam. Gardocka B.
#4: Gardocka B. | 2019.05.21, 07:18
Znam osobę której przy nerwicy proargi w jakiś sposób pomogło, ale nie mam z nią w tej chwili kontaktu. Napiszę, kiedy uda mi się coś dowiedzieć. Pozdrawiam. Ania
#5: AniaFuchs | 2019.03.17, 08:53
Słyszałem, że arginina a dokładniej proargi 9 plus działa przy nerwicy. Czy ktoś może potwierdzić? Bardzo prosze o odpowiedź.
#6: AdamB | 2019.03.14, 12:05
Arginina HCL nie dla osób z nadciśnieniem
Osobom z chorym układem krążenia i sercem nie poleca się chlorowodorku argininy (argininy HCL), np. taniego Medarginu.
Dlaczego? Ponieważ obok argininy zawiera on jony chlorkowe Cl, identyczne jak te w soli kuchennej. Przez to działa na organizm podobnie do soli, która jest co najmniej niewskazana osobom z nadciśnieniem. Wie o tym każdy, kto się leczy z tego powodu.
Już sam smak argininy HCL jest słono gorzki, czym przypomina sól.
Zupełnie inna jest naturalna l-arginina w wolnej postaci. Nie ma z solą nic wspólnego i można ją śmiało polecić każdemu! Pozdrawiam
#7: Arkadiusz61 | 2019.02.01, 09:34
Sama arginina to za mało. polecam komplesery, np. proargi-9+.
#8: Savage | 2019.01.07, 16:57
Szkoda że strona tak trudna do znalezienia w g... bo sporo sie można tu dowiedziec. Ja myslałem ze arginina jest tylko dla pakerów a tu sie okazuje że i np. moj ojcie może skorzystac. pzdr.
#9: Antire | 2018.10.23, 07:53
Osobom znającym angielski polecam zapoznanie się z wynikami badań potwierdzającymi, że długotrwałe (6 miesięcy) stosowanie dużych dawek l-argininy poprawia stan śródbłonka drobnych naczyń wieńcowych, a przez to oczywiście ukrwienie mięśnia sercowego. Całość dostępna jest tutaj: https://www.semanticscholar.org/paper/Long-term-L-arginine-supplementation-improves-in-Lerman-Burnett/85f7a9386bd2581d2504f2f3bf66cffaf3f97cdb
#10: bart66 | 2018.10.22, 09:17
Arginina+ruch=zdrowie
Większa ilosc argininy zmniejsza lepkość krwinek i dzięki temu przepływ jest lepszy. Rzadziej się skrzepliny robią. Większa ilość tzn. przynajmniej 5 gramów na dobę, bo ok 1-3 gramów zjada się ze standardowym pożywieniem. No o łatwiej się tlenek azotu tworzy w razie potrzeby. A ten tlenek jest bardzo ważny bo wpływa na układ krwionośny (m.in. rozszerzanie i elastyczność naczyń) i pośrednio również na mnóstwo innych rzeczy. Nawet na trawienie i odporność. Żeby było dużo tlenku potrzeba argininy i najlepiej chociaż troszeczkę jakiegoś ruchu, nawet dłuższego spaceru w trochę szybszym tempie. A najlepiej trochę się przy czymś napocić.
.
#11: argoreton | 2018.10.15, 07:48
Naprawde ciekawa strona. Arginina jest świetnym suplementem zwłaszcza z cytruliną. Można polecić każdemu, kto amatorsko ćwiczy. Oczywiście bez przesady ale sam biorę często 10 gramów dziennie i jest ok. Oczywiscie żeby się tlenek azotu uwalniał potrzebyny jest ruch. dlatego jak ktoś chce brac argi na serce, powinien też pomyśleć o jakiejjś aktywności. Dobry jest nawet długi spacer trochę żwawszym krokiem.
#12: Brivix | 2018.09.28, 12:20
Bardzo ciekawa strona, masa info, gratulacje! Kupilem sobie argininę w proszku i łykam 10 gramów na dobę. Czuję się wyraźnie lepiej. Muszę jeszcze cytrulinę dokupić, bo właśnie tu przeczytałem, że dobrze działają razem.
#13: B. Dobrowolski | 2018.08.27, 11:31
na pewno jeden z ciekawszych suplemntów i jak mało który budzący sporo kontrowersji. jest mnóstwo publikacji naukowych na temat l-argininy i tematów pokrewnych. w większości z nich uważa się ten aminokwas za pożyteczny i nieszkodliwy. dosłownie w dwóch czy trzech uznali go za niebezpieczny dla osób bezpośrednio po zawale. w sumie więc można go brać bez obaw, naweyżej nic nie da ale nie zaszkodzi.
#14: bartoldi | 2018.08.10, 10:42
OK, ale potrzebny też jest ruch
Arginina jest skuteczna zwłaszcza w połączeniu z aktywnością ruchową, nawet umiarkowaną. Tlenku azotu, który z niej powstaje w naczyniach krwionośnych jest wówczas znacznie więcej, więc i efekty całej suplementacji są dużo lepsze. To wyraźnie widać u ludzi z zastoinami w nogach. Co, któzy biorą argininę i usiłują dużo chodzić mają świetne efekty. Ci, którzy tylko próbują chodzić albo tylko biorą argininę mają efekty mizerne!
#15: jakiewicz.a | 2018.08.06, 07:43
Ja biorę argininę od kilku lat ponieważ mam miażdżycę kończyn. Moim zadaniem tylko dzięki niej choróbsko się nie posuwa a nawet może się nieco cofnęło. Najlepsze że przeczytałem o argininie w internecie, lekarze nic na ten temat nie wiedzieli. Oni nie lubią suplementów a przynajmniej oficjalnie. Pozdrowienia dla wszystkich. H.
#16: Henryk62 | 2018.07.12, 07:02
Bardzo ciekawa strona i bardzo ciekawe te recenzje argininy na arginina.pl. Do tej pory kupowałem Solgara ale widzę, że są lepsze oferty.
#17: Matero | 2018.06.18, 11:48
Recenzje suplementów z l-argininą
Zapraszamy do zapoznania się z niezależnymi recenzjami suplementów z l-argininą klasy farmaceutycznej, dostępnych na polskim rynku. Powinien zapoznać się z nimi każdy, kto temat suplementacji traktuje poważnie i jednocześnie chce kupić produkty światowej jakości możliwie tanio. Ciekawe jest zwłaszcza porównanie produktów. Wszystko na http://arginina.pl
#18: Arginina.pl | Strona domowa | 2018.05.27, 09:25
PA9+ najlepsze
Proargi 9 plus jest najlepsze ale niestety również najdroższe. Tajemnica polega chyba na tym, że to nie jest sama arginina. Dodatkowo jest cytrulina, resweratrol, kupa witamin z grupy B, witamina K2, D3 i jeszcze sporo innych składników. Ja sam brałem różne argininy i żadna tak nie działała jak to proargi 9.
#19: Edmund41 | 2018.04.18, 12:13
A ja wam powiem, że sama arginina to na pewno nie wszystko. po pierwsze to dużo lepsze jest jej stosowanie razem z innymi aminonokwasami, pewnymi witaminami i mikroelemetami. po drugie, do tego żeby być zdrowym potrzebna jest dobra dieta i ruch!! jak się nie wie z czym zestawic argininę to najlepiej kupić któryś z preparatów złozonych np. cardioargin, proargi 9, argi+ itp. są drogie ale bez porównania bardziej skuteczne na krążenie i ogólne samopoczucie niż zwyła, tania chińska arginina. skąd ta pewność? ba sam sprawdziłęm na sobie. pozdrawiam.
#20: irek1961 | 2018.02.04, 11:27
Ciekawa rzecz że suplementowanie argininy poprawia działanie popularnych środków na męskie problemy. Zauważyłem, że jak biorę 5 g l-argininy na dobę, to wystarczy spokojnie połowa tabletki i jest ok. W sumie spora oszczędność i dla kieszni, i dla zdrówka.
#21: Antonek | 2018.01.27, 08:20
Arginina u cukrzyków typu II
W necie można znaleźć powielane twierdzenie, że "Arginina zwiększa poziom glukozy we krwi co jest szkodliwe dla cukrzyków." To jest nieprawda, jest wręcz przeciwnie: l-arginina zwiększa insulinowrażliwość sprzyjając tym samym chorym na cukrzycę. Odnośne badanie opisane jest w pdf-ie, do którego link można znaleźć nawet na tej stronie, na górze: "Wpływ długotrwałego doustnego stosowania L-argininy na poprawę insulinowrażliwości obwodowej i wątrobowej u chorych na cukrzycę typu 2".
#22: Bohdan 47 | 2017.12.09, 13:24
Pozytywny wpływ l-argininy (10 gramów na dobę) na insulinowrażliwość, ciśnienie krwi i przepływ krwi: https://journals.viamedica.pl/dk/article/view File/8826/7533
#23: arginina | 2017.11.24, 13:14
W przypadku suplementacji argininy z uwagi na stan układu sercowo naczyniowego ważne jest aby pamiętać o uzupełnieniu jej o witaminy z grupy B, zwłaszcza B6 i B12, witaminę K2 i D3. Takie połączenie sprawia, że arginina przyswaja się lepiej i jest też znacznie lepiej wykorzystywana przez nasz organizm. Wspomniane witaminy same w sobie również sprzyjają zdrowiu serca i naczyń krwionośnych. Najlepsze są tu oczywiście gotowe zestawy w postaci odpowiednio skomponowanych preparatów, zawierających optymalne dawki aminokwasów i wiatmin. I takich produktów należy szukać.
#24: dietetyk-wro | 2017.11.10, 16:12
Bardzo dobra strona, fajne artykuły, nie nudzą i sporo wiedzy. Sama używam argininy treningowo od kilku lat i uważam, że jest dobra na spalanie tłuszczu i masę. Nigdy nie kupowałam innej niż made in usa, bo zwyczjnie boję się 'wynalazków'. Może dlatego nie mam powodów do narzekań na ten świetny moiim zdaniem suplement. Pozdrawiam.
#25: Kachna_ | 2017.10.04, 06:47
@kwapisz m
Poszukaj w internecie. Np Proargi 9 plus czy Argi+ można kupić bezpośrednio u dystrybutorów (przez strony www lub zamówić telefonicznie). Przed zakupem warto sprawdzić upusty na wielopaki, bo potrafią być naprawdę duże (np. w przypadku proargi już na 2 opakowania).
Solgar to dobra firma ale cena argininy u nich, zważywszy na dawkę i ilość w jednym opakowaniu, jest stanowczo za duża.
Z drugiej strony należy uważać, bo jest masa "arginin" tanich, które argininą są tylko z nazwy...
#26: SynergyClub | Strona domowa | 2017.09.11, 08:12
U nas w aptekach mają tylko argininę Solgar. Jest bardzo droga - 100 tabletek 1g za prawie 150 złotych i do tego te tabletki są twarde. Gdzie można kupić np. to Proargi9 albo coś tak samo dobrego?
#27: kwapisz m | 2017.09.03, 06:52
To podobne suplementy, oba produkowane w USA, oba mające 5 gramów l-argininy na saszetkę. Różni je obecność l-cytruliny, której w Argi+ nie ma! To spora wada, bo jak wiadomo cytrulina wzmacnia a zwłaszcza przedłuża działanie argininy. Jest jeszcze kwestia cen. Argi+ nie można kupić w półhurtowych i hurtowych pakietach, przez co jest w takiej sytuacji dwu- a nawet trzykrotnie droższe od Proargi. Dosłownie za cenę jednego opakowania Argi+ można kupić dwupak Proargi-9+! Dlatego jeśli ktoś myśli poważnie o suplementacji l-argininy lepszym wyborem będzie właśnie proargi9, które doatkowo spełnia szereg międzynarodowych norm jakościowych. Pozdrawwiam.
#28: SynergyClub | Strona domowa | 2017.08.30, 19:06
A co jest lepsze: ARGI+ czy PROARGI-9+? Ktoś może napisać?
#29: bolesław66 | 2017.08.26, 06:46
"Arginina" "argininie" nierówna.

Po pierwsze: Produkty sprzedawana jako "arginina" mają bardzo często inną zawartość argininy niż deklarowana przez producenta (nawet wielokrotnie mniej).
Po drugie: Postać chemiczna argininy bywa różna - najczęściej l-arginina (wolna, naturalna), HCL albo AAKG.
Po trzecie: postać fizyczna (forma) bywa różna - tabletki, kapsułki, proszek do rozpuszczania.
Po czwarte: oferowane są preparaty złożone, zawierające w składzie argininę lub takie, które zawierają ją jako jedyny składnik.
Jest jeszcze oczywiście kwestia czystości i ceny. Niestety wszystkie tanie produkty należy uznać za podejrzane, bo suplementy klasy farmaceutycznej są zawsze drogie. Ale tylko klasa farmaceutyczna zapewnia zachowanie zadeklarowanej zawartości argininy, jej czystości i właściwego procesu produkcyjnego. Pamiętajcie o tym robiąc zakupy!

Bardzo dobre są preparaty złożone (kompleksery), zawierające odpowiednią dawkę wolnej l-argininy i szereg składników poprawiających jej działanie (np. l-cytrulinę, resveratrol, odpowiednio dobrane witaminy itd.). Najlepiej, jeśli są w proszku do rozpuszczania w wodzie lub w płynie (taka postać nie zalega w żołądku, jest dobrze przyswajalna). Z dostępnych na rynku lub w sieci można tu polecić ProArgi-9+ Synergy, Cardiococktail Formor i Argi+ Forever. Są to produkty dość drogie, ale zwykle dostępne w korzystnych cenowo pakietach kilku sztuk. Cena tych produktów wynika z bezkompromisowej jakości składników i optymalnej, dużej dawki l-argininy i nie może być bardzo niska. Kupując mamy gwarancję siły działania i czystości (braku zanieczyszczenia choćby metalami ciężkimi lub nawet mikrobiologicznego). Tylko takie produkty można z czystym sumieniem polecić.
#30: Dietetyczka, Kraków | 2017.08.23, 07:17
Fajna strona, bardzo dużo wiedzy. Np. nie wiedziałem, że argininę najlepiej brać z cytruliną i na pusty żołądek. To faktycznie działa znacznie lepiej. Dotąd zawsze brałem z posiłkami. Pozdrawiam.
#31: Leszek55 | 2017.07.18, 11:31
Arginina to świetny suplement bardzo pomocny w wielu problemach. Polecam zwłaszcza wszystkim po 40. z problemami krążeniowymi.
#32: Andy | 2017.07.11, 09:05
L-arginina jest niedoceniana podobnie jak l-cytrulina. Inna sprawa, ile tych aminokwasów jest faktycznie w tych odżywkach za kilkaście a nawet kilkadziesiąt złotych. Podejrzewam, że niewielki procent. Przecież tego nikt tu nie sprawdza! Głośne były lata temu sprawy, że np. sprowadzali z Chin suplementy dla zwierząt w worach po 50 kg i z tego tu różne mieszanki robili. Może dalej tak robią? Kto ich tam wie.
#33: Brux | 2017.06.25, 08:30
Najciekawszy aminokwas bez dwóch zdań. Chyba zresztą o żadnym innym nie napisano tyle w świecie suplementów. Najskuteczniejszy o osób po 40 ale i po 30 już trochę daje. Dobry dla sportowców amatorów w wieku średnim.
Całkowicie nieszkodliwy! Między bajki można włożyć wyniki błędnych badań wykazujących rzekome skutki uboczne. Jedyne potwierdzone "skutki uboczne" to... gazy ale przy spożyciu ponad 30 (!) gramów na dobę. Natomiast należy przestrzec przed długotrwałym stosowaniem świństw po 30 złotych za ćwierć kilo. To najczęściej chińskie produkty pakowane w Polsce, których składu NIKT nie bada i nie certyfikuje. Nawet jeśli mają argininę w kładzie, to nieźle doprawioną przeróżnymi zanieczyszczeniami.
#34: Margot | 2017.05.18, 08:19
nie można powiedzieć jak napisał bobrownik a. że arginina nic nie daje przy treningu bo na 100% skraca czas kiedy człowiek jest padniety po. jasne że jak ktos pakuje ostro i ciągle to sie do argininy przyzwyczai ale to nie znaczy że ona mu całkiem nic nie da.
#35: strock | 2017.05.03, 08:03
Arginina praktycznie nic nie daje wyczynowym sportowcom. Odnośne badania były prowadzone już wiele lat temu. Nie wierzcie w te bzdury i lipne opinie, które wypisują w sklepach internetowych. O tej super pompie itp. To ściema!

Na argininie skorzystać mogą tak naprawdę tylko osoby z chorobami krążenia a zwłaszcza z chromaniem przestankowym. Ewentualnie ci, którzy uprawiają okazjonalnie (!) fitness. Dawki muszą być duże, rzędu 6 gramów dobę i więcej, inaczej to w ogóle nie działa. Najlepiej przyjmować na czczo albo co najmniej dwie godziny po kolacji. Nie łączyć z innymi aminokwasami z wyjątkiem cytruliny, która działa tu korzystnie, bo organizm ją przetwarza na argininę.
Aha, i nie wierzcie, że za 30 czy 40 złotych kupicie coś dobrego. Dobre suplementy z argininą są dużo droższe.
#36: Bobrownik A. | 2017.04.30, 09:55
@Stern
Na męskie problemy poleca się 5 gramów (5000 mg) l-argininy na godzinę przed. To poprawia wzwód ale cudu nie sprawi. Jeśli do tego masz problemy z krążeniem, to dobrze brać L-argininę (NIE HCL i NIE AAKG - sprawdź skład!) przez miesiąc, dwa. Lepsza jest arginina z l-cytruliną i resweratrolem. Takie suplementy można znaleźć w sieci, niestety są dość drogie.
#37: Presto | 2017.04.12, 10:52
A jak to jest z tą erekcją ? Pomaga to w ogóle czy to ściema ?
#38: Stern | 2017.04.11, 06:59
@henry58
L-arginina sama w sobie krwi nie rozrzedza. Natomiast lepkość krwi i agregację krwinek zmniejsza tlenek azotu, który powstaje z l-argininy w naszych organizmach "na żądanie", tzn. wtedy, kiedy organizm chce zwiększyć przepływ krwi do wszystkich organów (przez rozszerzenie naczyń i w pewnym stopniu przez zmniejszenie gęstości/lepkości krwi. Niedobór argininy skutkuje niemożnością wytworzenia tlenku azotu.
Jeśli chodzi o preparaty złożone, to niewątpliwie reklamowany na tej stronie ProArgi-9+ działa na krew rozrzedzająco. A to dzięki kilku składnikom, włączając w to l-argininę oczywiście. Zawiera witaminy i ekstrakty owocowe o działaniu "rozrzedzającym" i zmniejszającym krzepliwość krwi. Sa jeszcze inne tego typu kompleksery np. Argi+ czy Cardiococktail, jednak są generalnie nawet droższe i w dodatku nie mają takiej renomy na świecie jak ProArgi-9+. Pozdrawiam.
#39: dietetyk-wawa | 2017.03.27, 14:55
Lekarz mówił mi coś że żeby naturalnie zmniejszyc wysilek serca i cisnienie trzba zmniejszyc gestość krwi, jakby ją rozrzedzic. I w zwiazku z tym pytanko mam: czy sama l-arginina rozrzedza krew? Bo słyszałem że tak ale lepsza jest polaczona z dodatkowymi rzeczami. może jest jakis yak suplement?
#40: henry58 | E-mail | 2017.03.20, 09:07
arginina nie pomoże ludziom, którzy się obżerają byle czym, piją naokrągło piwsko albo palą papierosy. jeśli ktoś ma taki styl życia to NIC mu nie pomoże, zawał predzej czy później ma pewny. zacznijcie od rzucenia nałogów w tym również śmieciowego żarcia! arginina jest dobra ale jako uzupełnienie zdrowej diety i odrobiny codziennego wysiłku fizycznego, inaczej nie ma o czym gadać. pzdr.
#41: maxim | 2017.03.12, 09:37
jak każdy suplement tak i argininę warto brać z przerwami - w cyklach np przez miesiąc a potem dwa tygodnie przerwy. inaczej organizm przyzwyczaja się do obecności aminokwasu i efekty są mniejsze. w przerwach można przyjmować inny suplement. ja w każdym razie robię tak od lat i jestem zadowolony.
#42: mika1971 | 2017.03.09, 09:09
dobra strona
jedyna poważna strona o argininie. w porównaniu z tym marketingowym bełkotem o "pompie" itp na innych stronach - rewelacja. same konkretne wiadomości i ciekawe wywiady. naprawdę jestem pod wrażeniem.
#43: malcolm | 2017.03.03, 14:03
arginina jest dobra na zmęczenie, zwłaszcza chroniczne. bardzo dobrze działa wzięta na noc w dawce 5 gramów i powtórka na czczo w takiej samej dawce. jeszcze lepiej, jeśli jst w postaci suplementu złożonego - arginina + dodatki poprawiające jej działanie. sama arginina działa słabiej.
branie na noc poprawia sen i powoduje, że człowiek może spać krócej a i tak czuje się wypoczęty. przykładowo nawet po ciężkim dniu wystarcza 6 godzin snu i jest się jak nowo narodzony.
#44: barycki_a | 2017.03.02, 09:25
świetna strona. masa konkretych informacji i artykułow naukowych w pdf, których nie ma nigdzie indziej. dzieki. pozdrawiam
#45: alex | 2017.02.27, 10:28
nie bierzcie aakg
nie bierzcie AAKG! mój kolega robił na uczelni badania argininy AAKG znanej firmy pod kątem zanieczyszczeń metalami ciężkimi i mikrobiologicznymi. wyszły fatalnie, zwłaszcza metale ciężkie.
#46: droid | 2017.02.25, 09:58
@aneta1994
Wydaje się, że dawka doustna 5 gramów na dobę będzie odpowiednia. W leczeniu trudno gojących się ran stosuje się nawet 10 i więcej gramów w dwóch lub trzech dawkach na dobę np. przez okres miesiąca lub dwóch.
#47: Sten | 2017.02.23, 09:11
jakie dawki l-argininy powinno się stosować w leczeniu odleżyn? przeczytałem wiadomość o mozliwości stosowania argininy z cynkiem i antyoksydantami ale nie wiem ile tego stosować. może ktoś słyszał? u mojego ojca odlezyny bardzo xle się goją. uległ wypadkowi wile miesięcy temu i bardzo długo leżał w szpitalu a tera leży w domu i powoli dochodzi do siebie. chcialabym mu pomóc.
#48: aneta1994 | E-mail | 2017.02.21, 15:02
ja słyszałem, że przy sm trzeba brać sporo argininy zeby był efekt. znajomy przyjmował nawet do 6 saszetek proargi 9 na dobę. a 4 standardowo. czyli to jest 20-30 gramów argininy dobowo. jednak nie wiem czy trzeba aż tyle.
#49: mixel | 2017.02.15, 08:42
Arginina u osób z SM
Słyszałem, że używana w dużych dawkach l-arginina poprawia ogólny stan chorych na SM. Czy to prawda? Może ktoś z Państwa ma jakieś doświadczenia osobiste i mógłby o tym napisać? Jakie dawki trzeba przyjmować, jak długo? Czy to jest bezpieczne?
#50: Dadowski | E-mail | 2017.02.13, 09:43
Poprawa krążenia po argininie ma miejsce u tych, którzy mają to krążenie słabsze - np. chorych i amatorów. Natomiast nie dotyczy to sportowców wyczynowych, których arterie już dawno rozszerzyły się do granic.
#51: BorysR | 2017.02.10, 08:34
Tak, ale nie dla pakerów
Dobrze, że nie piszecie nic o argininie dla pakerów albo zawodowców. Bo i pakerom to praktycznie nic nie daje. Wiem, bo mój kolega w tym siedzi od lat. Teksty typu "Arginina - prawdziwa pompa" to totalna bzdura!
Arginina jest bardzo dobra ale dla osób, które OKAZJONALNIE np. biegają albo uprawiają fitness. No i dla osób z chorobami krążenia, nadciśnieniem itd. Niektórym poprawia też erekcję, ale cudów nie należy oczekiwać.
#52: BorysR | 2017.02.10, 08:31
Dziadek mojego kolegi (90 lat) ma poważne problemy z chodzeniem z powodu choroby żył w nogach. Nie był w stanie przejść bez odpoczynku więcej niż 30 metrów. Argininę a konkretnie proargi9 zapisał mu jakiś lekarz. Bierze to od póltora miesiąca i jest naprawdę duża poprawa. Dziadek zaczął chodzić sam do sklepu, do którego n ie chodził od lat, bo był za daleko. To jest jakieś 250 metrów od ich domu. Do tego jedno piętro po schodach. To tyle.
#53: Adek41 | 2017.02.09, 09:05
domieszka l-cytruliny do l-argininy jest ważna, bo przedłuża i wzmacnia działanie samej l-argininy. naprawdę jest róznica.
#54: dron90 | 2017.02.06, 12:13
Arginina z cytruliną podnoszą odporność na infekcje, zwłaszcza u osób po 40. Jestem tego pewien, bo zarówno ja, jak i moja rodzina, i znajomi, którzy biorą jedne z preparatów z l-argininą i l-cytruliną, prawie nie chorują w okresie jesienno zimowym. A nawet jeśli już, to bardzo krótko i lekko. Chodzi o spore dawki - przynajmniej 5 gramów argininy na dobę i do tego 0,2 - 1 g cytruliny. Polecam.
#55: Borsuk | 2017.01.15, 12:14
arginina jest ok
Bardzo fajna strona bez żadnych wodotrysków i masa ciekawych informacji. Arginina to dobry suplement na krążenie, jeszcze lepsza razem z cytruliną. Pozdrawiam
#56: Łukasz47 | 2017.01.02, 11:07
U mnie arginina działa bardzo dobrze zwłaszcza z cytruliną. Lepiej jeśli obie są w formie wolnej, bo jabłczany bardzo zakwaszają organizm. AAKG jest formą sztuczną i nie mam do tego zaufania. Systematyczne przyjmowanie 5 g l-argininy i 1 g l-cytruliny ładnie normalizuje ciśnienie ale tylko jeśli mamy początki choroby nadciśnieniowej (130-140/85-95), przy większym nadciśnieniu trzeba równolegle brać leki.
#57: Alojz | 2016.12.02, 12:44
@borsuk - ProArgi-9+ to nie jest przecież tylko arginina. Tam jest co najmniej kilka dodatków, które wpływają na stan układu naczyniowego. I to dlatego działanie jest duzo lepsze i bardziej wszechstronne niż samej argininy. Pozdrawiam. Stawski.
#58: Stawski R. | 2016.11.18, 16:38
Ja brałem czystą argininę różnych firm i działał na mnie słabo. Nie wiem, na czym polega sekret tego proargi-9+ ale rzeczywiście działa bez porównania lepiej od wszystkiego, co wypróbowałem dotychczas. Naprawdę odciąża serce i poprawia wyniki cholesterolu. A nie wierzyłem.
#59: borsuk | 2016.11.01, 11:19
Bardzo ciekawa, wartościowa strona, chyba jedyna, która podaje mnóstwo informacji o argininie dla ludzi chorych a nie dla pakerów.
#60: Antek | 2016.10.12, 10:28
u mnie arginina działa na problemy sercowe ale minimum 2 razy na dobę po 5 gramów, najlepiej rozpuszczone w wodzie (proszek).
#61: stent | 2016.09.20, 15:03
To dizała
Biorę argininę od kilku lat - to działa. Przybyło mi mięśni, np. po ciężkicim wysiłku (kilkanaście dni w Austrii na nartach - 60 - 70 km dziennie), spadł brzuszek do mięśni, zdrowo się czuję, zdrowo wyglądam,ciśnienie książkowe - mimo wieku 50 lat. Szybko goją się rany, mam dobre wyniki badania krwi, mam dużo codziennej energii
Arginina znakomicie sprawdza się w seksie, bardzo często zdarza mi się "walczyć" powyżej 2 godz. - na pełnych obrotach.
Czyli to działa, oczywiście w połączeniu z dobrym odżywianiem, aktywnością i bez nałogów.

I właśnie dlatego czysta arginina w cenie ok. 1 zł za 1 gr znika z aptek, a pojawiają się mieszanki typu penigra i podobne, które kosztują już 20 zł za 1 gr argininy. Jak dla mnie to zmowa karteli farmaceutycznych. Im nie zależy na zdrowych pacjentach, do tego czerpiących przyjemność z życia za 1 zł za 1 gr 😉
#62: Seth | E-mail | 2016.08.22, 06:30
arginina to dobry suplement dla każdego 30+. na pewno nie zaszkodzi a większość poczuje się lepiej. warto zauważyć, że najlepsza jest z dodatkiem witamin z grupy B, K i z cytruliną. wszystkie najlepsze kompleksery z argininą mają te rzeczy w swoim składzie.
#63: nnm | 2016.08.10, 10:06
Proargi 9 plus jest bardzo dobre . Pozbyłam się dzięki niemu syndromu chronicznego przemęczenia . Lepiej śpię i budzę się naprawdę wypoczęta. Biorę o trzech miesięcy 1 saszetke na dobe, na noc.
#64: Marta 234567 | 2016.07.29, 09:11
fajna strona, chociaż bardzo staroswiecka 😉 arginine znam od lat. Dory suplement bez dwóch zdań. pozdro.
#65: Janek | 2016.07.22, 08:25
Przykładowe dawkowanie l-argininy:
W zastoinowej niewydolności serca, dawki w przedziale od 6-20 g na dzień, w trzech dawkach podzielonych.

Na ból w klatce piersiowej związany z chorobą niedokrwienną serca (dławica piersiowa): 3-6 gramów trzy razy dziennie przez okres do jednego miesiąca

W celu zapobiegania utracie skuteczności nitrogliceryny w łagodzeniu bólu u osób z bólami w klatce piersiowej z powodu choroby wieńcowej: ok. 700 mg cztery razy na dobę.

W organicznych zaburzeniach wzwodu (ED): 5 gramów dziennie. Mniejsze dawki mogą być nieskuteczne.

W profilaktyce chorób układu krwionośnego i przy niedoborach: 5 do 15 gramów na dobę w 1 - dawkach.

Źródło: WebMD
#66: Stan | 2016.07.06, 09:39
@Andrzej 43
U chorych z Alzheimerem lub stwardnieniem rozsianym dobre efekty daje podobno stosowanie bardzo dużych dawek dobowych argininy. Widziałem gdzieś film, chyba na YT, na którym facet opowiadał o efektach u siebie. Brał bodajże proargi 9 po kilka saszetek na dobę. Trzeba poszukać, na pewno znajdziesz to.
#67: Stan | 2016.07.01, 14:34
Czy ktoś z Was ma doświadczenie w suplementacji l-argininy u osób z Alzheimerem lub SM? Chciałbym spróbować tego u osób z mojej rodziny. Jakie dawki należy zastosować, ile gramów na dobę? Bardzo proszę o odpowiedz osób zorientowanych. Z góry dziękuję! Andrzej
#68: Andrzej 43 | 2016.06.20, 10:12
Czy naprawdę jest drogo?
Wiele osób narzeka na wysoką cenę dobrej argininy, np. ProArgi 9 plus. Ale czy zastanowili się choć przez chwilę, ile pieniędzy miesięcznie wydają np. na papierosy (!) lub piwo? Albo na codzienną kawkę z automatu? Przecież wobec takich wydatków nawet najdroższy suplement diety jest TANI. W dodatku służy zdrowiu a nie je odbiera! Pozdrawiam. Alina Wysocka
#69: Alina Wysocka | 2016.06.08, 08:22
Dobra strona. Dużo informacji i super linki do pdf-ów o argininie. Też uważam, że u dorosłych ludzi o masie ciała 60 kg i więcej nie ma sensu brać mniej niż 3-5 gramów na dobę. Pozdrawiam.
#70: Antek Falski | 2016.06.04, 09:17
re temat i przesyłka.
Prosze o ponowny wysył paczki 2miesięcznej kuracji.
Dziekuje pozdrawiam.
#71: daniel | E-mail | 2016.05.20, 15:56
@Elżbieta
Arginina poprawia mikrokrążenie, również w gałce ocznej, na pewno nie zaszkodzi. Osobom starszym może też dać inne korzyści zdrowotne, warto spróbować suplementacji np. przez 2-4 tygodnie.
#72: arginina | 2016.05.19, 11:17
Jak jest przy AMD?
Czy arginina jest korzystna przy chorobach plamki żółtej oka? Wyczytałam, że dobrze działa w przypadku wysięków surowiczych (centralna retinopatia podsiatkówkowa CRS). A jak jest przy zawyrodnieniu plamki żółtej AMD? Warto spróbować suplementacji u osoby starszej?
#73: Elżbieta Flok | 2016.05.12, 10:31
Wyczytałam, że l-arginina bywa czasami przepisywana dla mężczyzn z niepłodnością, ponieważ pomaga zwiększyć liczbę i ruchliwość plemników (zdolność do intensywnego pływania). Poza tym arginina działa też dobrze na płodność kobiet, bo zwiększa szanse plemników na dotarcie do celu itd. Czy to oznacza, że możemy z mężem przyjmować ją, kiedy staramy się o dziecko?
#74: aneta a | 2016.05.10, 12:40
@Alina
Przecież dosłownie powyżej masz artykuł na ten temat: "Stosowanie L-argininy w niepłodności".
#75: arginina | 2016.05.05, 14:17
Czy koś się może orientuje, czy w praktyce arginina może pomóc kobiecie przy staraniu się o dzidziusia? Bardzo proszę o odpowiedź.
Alina
#76: Alina | 2016.05.04, 07:25
Według niektórych badań, przyjmowanie argininy w dawce 0,05 g na kilogram masy ciała (więc np. 3,5 grama na człowieka o masie 70 kg) nie powoduje zauważalnego wzrostu jej stężenia we krwi. Dopiero podwojenie tej dawki skutkuje wzrostem stężenia argininy we krwi o 50%. Warto mieć to na uwadze kupując i stosując suplementy z argininą. Pozdrawiam
#77: Zarzycki | 2016.04.20, 14:45
Przy Alzheimerze dochodzi do niszczenia komórkowych zasobów argininy w mózgu. Może więc warto suplementować argininę u osób starszych również z tego powodu?
#78: Anna | 2016.04.13, 07:44
Arginina jest ok ale po kilku miesiącach organizm się trochę przyzwyczaja i warto robić przerwę tak na dwa trzy tygodnie. Jeśli chodzi o porcje to mniej niż te 5 gram na dobę nie ma sensu.
#79: Zeno | 2016.03.25, 08:53
Najlepsza strona o argininie!
Ja biore arginine przez miesiąc - dwa a potem robie dwa tygodnie przerwy. jeli chodzi o ilosc, to nie ma sensu brac mniej niz 5 gramów na dobe, bo wtedy to wlaściwie nie dziala. u mnie porawia krązenie, zbja troche ciśnienie i przedluża wzwód. ogólnie lepsze samopoczucie. pzdr.
#80: smurski b. | 2016.03.21, 10:10
Mam 57 lat. Biorę od ponad miesiąca 5 gramów l-argininy rano na głodniaka i 5 gramów na noc przed snem. Lepiej mi się śpi i wstaję wypoczęty już po 6 godzinach. Ciśnienie mam nieco niższe - o 7 jednostek. Nie widzę absolutnie żadnych skutków ubocznych, o jakich niektórzy usiłują pisać w internecie. Pozdro.
#81: Hubert57 | E-mail | 2016.03.15, 10:24
za malo jest tu o argininie i sporcie. ja uwazam, ze arginina dzila ale na ludzi trenujacych amatorsko i w srednim wielu (lekkie biegi, fitness itp). przy ostrym treningu u mlodych organizm sie przyzwyczaja i po pewnym czasie branie argi nic nie daje.
#82: andy | 2016.03.10, 11:14
My z mężem bierzemy Proargi 9 plus. To jest drogi produkt ale naprawdę dobry i ma bardzo dużo l-argininy tzn 5 gramów na dawkę. Z czystym sumieniem polecamy. Ta strona jest bardzo ciekawa. Choć skromna, mnóstwo jest tu wiadomości. Dziękujemy.
#83: Anna_Jan_Bumińscy | 2016.03.05, 09:28
Arginina na noc
Arginina poprawia jakość snu, pomaga też w przypadku "nocnego zmęczenia" odczuwanego rankiem. Przeprowadzono też badania suplementacji argininy przed snem w celu pobudzenia produkcji hormonu wzrostu.
#84: malcolm | 2016.03.01, 09:19
arginina jest raczej dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi a nie dla ludzi ostrzej trenujących. nadaje się, owszem, dla ludzi uprawiających sport bardziej okazjonalnie np. lżejszy fitness, które chcą w ten sposób zrzucić nadwagę. przynajmniej takie jest moje zdanie.
#85: artek | 2016.02.29, 08:59
A jak jest ze stymulowaniem hormonu wzrostu HGH u dzieci i młodzieży? Czy arginina jest pomocna? Jest sporo sprzecznych wiadomości na ten temat w sieci. Ktoś może ma jakąś wiedzę na ten temat? Pozdrawiam.
#86: Emma | 2016.02.28, 09:40
Wile osób po 40. ma niedobór argininy nie tyle na skutek diety, co niskiej przyswajalności. Po prostu arginina źle się wchłania w obecności innych aminokwasów, tłuszczów itp. Najlepszym przykłądem są orzecy, w których jest jej sporo ale są tłuste i ciężkostrawne, dlatego wchłanianie argininy jest bardzo słabe.
I właśnie dlatego dobrze jest brać l-argininę na pusty żołądek, najlepiej rano prezed śniadankiem, albo przed snem - kilka godzin po kolacji. I najlepiej, kiedy jest w postaci proszku rozpuszczonego w wodzie, wtedy przyswaja się najlepiej.
#87: Anna, dietetetyk | 2016.02.18, 09:37
L-arginine stosuję w treningu od lat. Jest OK. Zmniejsza zmęcznie i szybciej się dochodzi do siebie.
#88: Stand | 2016.02.04, 12:31
Z pewnością arginina na pewno nie jest dobra na wszystko, jak sugerują niektóre opinie i komentarze, jakie można znaleźć w sieci. Ale na pewno warto jej spróbować. Mój sąsiad jest starszą osobą i ma poważne problemy na tle miażdżycowym, przede wszystkim w nogach. Chodzenie na dłuższych odcinkach (nawet niedługi spacer do sklepu) sprawia mu ból. O jesieni zaczął brać argininę. Efekt jest dobry. Teraz ból pojawia sie u niego dopiero po powrocie do domu i trwa znacznie krócej niż przedtem.
To od niego dowiedziałam się o arginine i na jego prośbę szukam więcej informacji na ten temat i trafiłem na tą stronę. A strona jest bardzo dobra. Podoba mi się zwłaszcza duża ilość linków do artykułów naukowych. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
#89: Antoin | 2016.01.25, 09:48
tylko duże dawki
sens to mają tylko duże dawki tak między 5 a nawet 15 gramów na dobę. przynamniej przez pierwsze tygodnie. inaczej nic nie daje.
#90: molis | 2016.01.12, 14:10
Niezła strona o argininie. Chyba najweięcej informacji zgromadzonych w jednym miejscu, w całej sieci. Bardzo interesujące te artykuły (również naukowe) w pdf-ach. Dużo się dowiedziałem. Pozdrawiam. A.
#91: AndyR | 2016.01.08, 11:10
wile osób po 40. ma niedobory argininy bo ich organizmy nie są już w stnie wytworzyć jej tyle ile trzeba. do tego dzisiejsza przecietna dieta nie dostarcza tyle argininy ile potrzebuje człowiek w srednim wieku lub starszy. dlatego suplementacja bardzo czesto daje dobre wyniki. to wiadomo od lat. najwiecej korzystają osoby z zaburzeniami krązenia w kończynach dolnych, sercowcy itp. moj tato od 3 lat bierze arginine przynajmniej raz na tydzien i mówi, że czuje się po niej lepiej . mi tez się tak wydaje, bo widzę że jest żywszy i ma wiecej siły.
#92: Anula | 2016.01.07, 13:28
jest OK, ale co najmniej 5 gramów na dobę. mniejsze ilości to śmiech.
#93: mmx | 2015.12.03, 13:06
Bardzo dobra rzecz dla osób z różnymi problemami sercowo naczyniowymi. Trzeba tylko pamiętać, żeby brać przynajmniej 5 gramów na dobę (lepiej 10 do 15), bo inaczej efekty będą symboliczne.
#94: Konopas | 2015.11.10, 16:37
Proargi 9 plus jest najlepszą argininą jaką brałem. Innne, podobno o tym samym składzie, jakoś na mnie słabiej działąją albo wcale. A próbowałem chyba kilkunastu. Pozdr.
#95: hexen | 2015.11.04, 16:25
Wyraźna poprawa u 80-latki
U osiemdziesiecioletniej pani z arytmią ciśnienie spadło po miesiącu używania l-argininy: skurczowe o 12 jednostek, rozkurczowe o 5. Cholesterol spadł o prawie 30 do dolnej granicy normy, w związku z czym odstawiono połowę dawki leku przeciwcholesterolowego i zmniejszono dawkę leku nadciśnieniowego. Pani czuje się wyraźnie lepiej, nabrała chęci do życia.
Dawka dobowa to 5 gramów l-argininy (komplekser proargi 9).
#96: Burski Z. | 2015.10.15, 06:54
@ktosik
Wydaje mi się, że arginina przynosi więcej pożytku, kiedy jest stosowana wewnętrznie a nie zewnętrznie (jak w przypadku włosów czy skóry głowy). Pamiętam, że czytałem gdzieś, że zdarzało się nawet u osób stosujących argininę lekkie ciemnienie siwych włosów. Natomiast nic nie widziałem, żadnych badań, które by potwierdziły, że stosowanie argininy w szamponie przynosi jakiekolwiek korzyści. To już prędzej w paście do zębów - przeciw płytce nazębnej, o czym chba jest wzmianka i na tej stronie.
Arginina jest potrzebna w pierwszej kolejości sercu i naczyniom krwionośnym. I praktycznie każdy, kto ma schorzenia uk. secowo-naczyniowego odnosi korzyści z suplementacji. To jest potwierdzono naukowo i w praktyce.
#97: Sobalski P. | 2015.09.25, 07:24
Czy arginina w szamponie rzeczywiście wzmacnia włosy?
Czy arginina naprawdę wzmacnia włosy? Chodzi mi o to, co mówią w reklamach szamponów zawierającuch argininę, których jest ostatnio sporo w tv.
#98: ktosik | 2015.09.22, 13:59
fantastyczne źródło wiedzy dla każdego, kto interesuje się argininą i suplementacja w ogóle.
#99: samara | 2014.03.09, 09:58
@Bulski
Czysta arginina, tzn. wolna postać tego aminokwasu jest np. w Proargi 9+.
#100: Sempre | 2014.02.20, 12:54
W jakich produktach jest arginina czysta tzn. nie HCL?
Gdzie można znaleźć czystą argininę? W odzywakach dla sportowców jest tylko HCL albo AAKG...
#101: Bulski | 2014.02.16, 14:52
bardzo ciekwa strona o argininie, niesamowita ilośc informacji i pdf-ów. dziekuję!
#102: natasza nowacka | 2014.02.08, 09:29
@Karwacki, jeśli bierze się czystą l-argininę (czyli nie hcl, aakg itp), to bezpiecznie i w zasadzie bez skutków ubocznych mozna brać nawet 20 gramów na dobę. Jednak uznaje sie, że terapeutycznie warto brać 5-10 gramów na dobę. Sam od b. dawna biore po ok. 5 gramów dziennie i uważam, że wystarczy.
#103: Styx | E-mail | 2014.02.05, 12:00
Arginina - jakie dawkowanie?
Czyt ktoś mógłby się podzielić swoimi praktyczną wiedzą jakie dawkowania l-argininy jest optymalne? Z wiadomości na tej stronie wynika, że 3 do 5 gramów na dobę, ale słyszałem, że w Stanach biorą nawet 10 - 20 gramów. Czy takie dawki ktoś tutaj stosował? Są jakieś skutki uboczne?
#104: Karwacki | 2014.01.25, 09:24
Oprócz argininy bardzo dobry na problemy z cisnieniem jest taki tonik z kilkunastu ziół Phytolife. Uspokaja serce. Jak sie go stosuje dłużej tzn. kilka miesięcy, to stan całego, organizmu sie poprawia, co można sobie sprawdzić rovbiąc podstawowe badania przed i po kuracji.
#105: Kassi | 2014.01.19, 13:27
A propos odporności, to w proargi poza argininą są jeszcze inne składniki, które mogą ją podnosić, np. witamina d
#106: Angel | 2014.01.11, 11:34
potwierdzam, ze arginina podnosi odpornośc, ja nie chorowałem poważniej niż na dwu- trzydniowe przeziebienie od kilku lat, odkąd systemartycznie biorę.
#107: bauc | 2014.01.07, 09:46
Odporność
Moim zdaniem proargi (a może sama arginina?) poprawia też odporność. Odkad to piję (2 lata), praktycznie nie chorowałem na nic poważniejszego, nie miałem grypy itp. Przeziębienia mijają mi po maksymalnie 3-4 daniach. Pozdrawiam
#108: Vernix | 2014.01.01, 14:57
To Proargi 9 to jest naprawdę niezłe. Ja uzywałam róznych arginin i tańszych , i droższych ale ta jest najlepsza na ciśnienie i bóle głowy na tym tle. Przynajmniej moim zdaniem.
#109: Aldona Mec | 2013.12.17, 12:37
Ja po argininie po prostu czuję się ogólnie lepiej. badań nie robiłem.
#110: Suski M. | 2013.12.11, 12:05
@MariaXXXXX Ja znam osoby, które poprawiły sobie stan nerek dzięki argininie i to przy stosowaniu sporych ilości całymi miesiącami. Nie wiem więc, skąd masz informacje nt. rzekomej szkodliwości tego suplementu u osób z chorobami nerek?.. O jakie dokładnie schorzenia Ci chodzi? Podaj tez źródła swojej wiedzy na ten temat? O tym, ze nadmiar suplementów może szkodzic wie już chyba nawet każde dziecko w podstawówce, to nie tajemnica. Rzecz w tym, jaka dawka dobowa uważana jest za "nadmiar". W nadmiarze szkodzi wszystko, zwłaszcza zaś jedzenie, nawet to uznawane powszechnie za zdrowe... Pozdrawiam
#111: Alexis | 2013.11.06, 12:41
L-arginina a nerki
Jesli to wszystko jest prawda co piszecie o l-argininie to czemu medycyna szkolna nie uwaza, ze te cechy l-argininy, ktore tutaj podkresla sie szczegolnie nie sa udowodnione naukowo. Wiadomo tez, ze niektorzy ludzie nie maja normalnie funkcjonujacych nerek kiedy to maja za wysokie wartosci mocznika i kwasu moczowego we krwi, nie tylko kreatyniny.... Tym ludziom chyba nie nalezy zalecac suplementowania l-arginina. Wi8adomo, ze wtedy l-arginina moze wyrzadzic duzo szkody. Nie jest tez prawda, ze suplementy nie szkodza i nawet duze dawki nie sa niebezpieczne...tak napisal ktops na tym forum. Uwazam, ze odpowiednie osoby tzn odpowiedni profesjonalni moderatorzy wini odpowiedziec na takie to wywody. Maria
#112: Maria XXXXX | E-mail | 2013.11.05, 15:39
Arginina działa nieźle ale w dawce przynajmniej 5 gramów na dobe. Przy mniejszych ilościach zamienia sie powoli w placebo. Ja biorę od bardzo dawna po 10 g na dobę ale mam znajomych w Stanach, którzy okresowo brali nawet 20 do 30 gramów. Arginina zmniejsza lepkośc i krzepliwość krwi, więc jesli ktoś bierze leki na krzepliwość, powinien to uwzglednić zwłaszcZa jeli chce brać więcej argininy.
#113: Colby | 2013.10.26, 08:55
Bardzo fajna strona, bardzo duzo ciekawych informacji o argininie no i ten zbiór pdf_ów - wspaniała sprawa. Pozdrawiam.
#114: Arkadiusz | 2013.10.04, 10:14
biorę arginine 2 razy po 5 gramów na dobę. efekty ok, np. cholesterol niższy o ok. 15% po dwóch miesiącach.
#115: edward | 2013.09.19, 09:03
Arginina a odchudzanie
Arginina ułatwia spalanie tłuszczu, to fakt. Ale nic się samo i bez wysiłku nie zrobi. Trzeba choć troszkę się ruszać. Chociaż długie spacery i to kilka razy w tygodniu. I systematycznie! Argininę traktujemy tu pomocniczo. Pozdrawiam. Mirek.
#116: Mirek Solski | 2013.08.31, 07:43
@Mixel no zgadza sie. np. taka calivita sprzedaje za niebotyczną kasę arginine w tabletkach 0,5g i zaleca dawkę dzienną 1 do 2 tabletek -1g! śmiech! :))))) od razu widac że sa nastawieni tylko na placebo.
#117: murphy | 2013.08.19, 07:33
Najlepszy kit wciskają firmy, które proponują przyjmowanie 1 lub dwóch tabletek l-argininy 500 mg raz lub dwa na dobę! wychodzi 1 - 2 gramy. Przecież w przeciętnym posiłku jest dużo więcej argininy!! Oczywiste jest więc, że sens ma przyjmowanie znacznie większych ilości albo trzeba sobie w ogóle darować. Przy dawce 1-2 gramy możemy mieć najwyżej efekt placebo 🙂
#118: Mixel | 2013.08.15, 08:28
ciekawa strona. też uważam, że mniej niż 5 gramów argininy na dobę prawie nie ma sensu, bo nie odczuwa sie efektów. sam biorę 10 do 15. pozdrawiam.
#119: sebastian | 2013.08.07, 14:59
Warsto przeczytać
© Borgis – Postępy Nauk Medycznych 2/2006, s. 1-32 Bronisław Bednarz Wpływ długotrwałego podawania L-argininy na przebieg zawału serca z uniesieniem odcinka ST Rozprawa habilitacyjna Effect of long term treatment with L-arginine on the clinical course of acute myocardial infraction with ST segment elevation Szpital Grochowski, Klinika Kardiologii CMKP Streszczenie Wstęp: W ostrym zawale serca dochodzi do długotrwałego upośledzenia funkcji śródbłonka tętnic wieńcowych. Konsekwencją tego zjawiska jest, między innymi, ograniczenie wytwarzania i wydzielania przez komórki śródbłonka tlenku azotu (NO) substancji mającej kluczowe znaczenie dla zachowania przepływu krwi przez tętnice wieńcowe. W ustroju NO powstaje w wyniku przemian aminokwasu L-argininy. L-arginina nie była dotychczas stosowana u chorych ze świeżym zawałem serca. Cel: Celem badań była ocena wpływu długotrwałego podawania L-argininy – substratu dla produkcji NO – na przebieg kliniczny zawału serca z uniesieniem odcinka ST (STEMI). Metodyka: Badanie było prospektywnym, wieloośrodkowym studium przeprowadzonym metodą podwójnie ślepej próby. Do badania kwalifikowano chorych w wieku powyżej 21 lat z STEMI, przybywających do szpitala w ciągu 24 godzin od początku objawów zawału. Chorych randomizowano do leczenia L-argininą (3×3,0 g na dobę przez 30 dni) lub placebo. Wszyscy chorzy byli ponadto leczeni rutynowo, włącznie z terapią fibrynolityczną, gdy istniały do niej wskazania. Wyniki: Do badania włączono 792 chorych (średni wiek 64 lata, 550 mężczyzn). 394 chorych otrzymało L-argininę, a 398 placebo. Powikłania składające się na złożony punkt końcowy (zgon sercowo-naczyniowy, ponowny zawał serca, nawrót spoczynkowego niedokrwienia, skuteczna reanimacja, wstrząs/obrzęk płuc) wystąpiły w ciągu 30 dni u 93 (24%) chorych otrzymujących L-argininę i 104 (27%) chorych otrzymujących placebo (OR 0,63, 95% CI 0,39-1,02, p=0,06). W podgrupie chorych z hipercholesterolemią (n=226) powikłania te wystąpiły istotnie statystycznie rzadziej w grupie otrzymującej L-arnininę niż w grupie otrzymującej placebo (odpowiednio n=19 [17%] i n=31 [28%], p<0,05). W podgrupie chorych z przebytym w przeszłości zawałem serca podanie L-argininy statystycznie znamiennie zmniejszyło częstość zgonów z powodów sercowo-naczyniowych w trakcie 6-cio miesięcznej obserwacji (zmarło 5 chorych w grupie argininy i 14 w grupie placebo, p=0,03). Wnioski: Wyniki badania, będącego pierwszą próbą podania L-argininy w STEMI wskazują na dobrą tolerancję tej substancji. L-arginina stosowana w dawce 9,0 g na dobę przez 30 dni, ogranicza powikłania STEMI u chorych z hipercholesterolemią i zmniejsza śmiertelność z powodów sercowo-naczyniowych u chorych po przebytym w przeszłości zawale serca. Słowa kluczowe: L-arginina, zawał serca, hiperlipidemia
#120: Borgis | 2013.07.25, 06:58
arginina jest ok, biore systematycznie razem z witaminą c i magnezem od kilku lat. nie choruję! pzdr
#121: bartolomeo | 2013.07.22, 08:37
ja dodam, że stosowanie proargi 9 tak, jak piszą na polskim opakowaniu, tzn. 1 lub 2 razy dziennie po 3,2 grama proszku [to jest zaledwie 1,6 g argininy] w zasadzie nie ma sensu. takie dawkowanie, jako "bezpieczne" zaleca... Unia Europejska - specjalistka od badania krzywizn bananów i ogórków i ustalania odnośnych norm. pozdrawiam
#122: axn | 2013.07.21, 08:11
@don carlito
W jednym opakowaniu Proargi 9 jest 300 gramów proszku do rozpuszczania w wodzie. Dziennie, zgodnie z zaleceniami amerykańskimi, stosuje się podstawowo jedna miarkę czyli 10 gramów produktu (w tym jest 5 gramów l-argininy i 5 innych istotnych składników, np. l-cytrulina) na pół szkalnki wody, najlepiej na czczo lub pół godziny przed snem. Opakowanie wystarcza więc na 30 dni.
#123: Synergy | E-mail | Strona domowa | 2013.07.15, 08:47
Czy ktos moze powiedziec ile tabletek (lub plynu) jest w jednym opakowaniu proargi 9 plus? I zakladajac dawke 5 na dzien, na ile starcza trojpak?
#124: don carlito | 2013.07.14, 23:22
To Proargi 9 jest dobre tylko drogie.. Jeśli kogoś stać, to najlepiej sobie zamówić 4 sztuki, wtedy jest sporo taniej. Pozdrawiam. Alex
#125: Alex.Pw | 2013.07.09, 09:20
na mnie arginina działa ale dopiero kiedy biore 10 - 15 g na dobe w dwoch porcjach. przy mniejszej ilosci dzila tez ale za krotko tzn gora kilka godzin.
#126: drus | 2013.06.29, 08:41
Arginina to nie panaceum
Suplementacja argininą oczywiscie działa ale nie należy demonizować tematu. Nie jest to panaceum, najczęściej nie zastapi również toku leczenia ustalonego z lekarzami specjalistami, natomiast może takie leczenie skutecznie wspomóc.
#127: sonex | 2013.06.26, 12:15
prawie każdy po 40 a juz na pewno po 50 ma niedobór argininy, bo organizm za mało wytwarza a codzinna dieta jest za uboga. ja mam 49 lat i na swoim przykładzie moge powiedzieć, ze branie argininy ale systematyczne i po przynajmnie 5 gramów na dobę bardzo poprawia ogólny stan. serce mniej dokucza, wątroba też. i w ogóle mniej się choruje. pozdrawiam.
#128: i. gutkowski | 2013.06.24, 08:17
Suplementacja argininy jest ważna dla osób, które mają jej niedobór. Niestety trudno w Polsce zbadać poziom argininy we krwi, poza tym to drogie badanie. Dlatego pozostaja eksperymenty - trzeba pobrać, żeby sprawdzić na sobie efekty. Na szczęście jest to tylko suplement i jako taki jest niegroźny nawet w dużych ilościach (rzędu 30 g na dobę). Efekty suplementacji w przypadku niedoborów bywają zaskakująco duże i dobre, więc pewnie warto spróbować.
#129: Borowski J. | 2013.06.03, 10:49
L-Arginina rzeczywiście działa, warto na jej temat poczytać na stronie [...]
#130: katarzyna | E-mail | 2013.05.31, 08:15
ja np. nie chorowałem w ostatnim sezonie jesienno zimowym choć moja rodzina kichał i prychała tygodniami. od lata ub. roku biorę argininę a dokładniej proargi 9, w którym oprócz argininy jest kilka innych rzeczy. nie wiem czy to po tym, ale wydaje mi się to prawdopodobne, bo dotąd nie było zimy, żebym się nie pochorował i to nieźle.
#131: a.karolak | 2013.05.23, 07:27
Jeszcze o argininie
"Niektórzy korzystają z L-argininy w celu zapobiegania przeziębienia, poprawy funkcji nerek po przeszczepie, redukcji wysokiego ciśnienia krwi w czasie ciąży (stan przedrzucawkowy) i zapobieganiu zapalenia przewodu pokarmowego u wcześniaków . L-arginina jest stosowana w połączeniu z szeregiem leków na receptę w różnych przypadkach. Na przykład jest uzywana wraz z ibuprofenem w przypadku uporczywych bólów migrenowych głowy. Również z konwencjonalnymi lekami stosowanymi w chemioterapii w leczeniu raka piersi, wraz z innymi aminokwasami do leczenia utraty wagi u chorych na AIDS, a także z olejem rybnym i innymi dodatkami dla zmniejszenia infekcji, poprawy gojenia się ran i skrócenia czasu odzyskiwania zdrowia i sił po zabiegach." Źródło: http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-875-L-ARGININE.aspx?activeIngredientId=875&activeIngredientName=L-ARGININE
#132: Metys | 2013.05.19, 07:42
dobra atrona!
bardzo dobra strona a argininie, zwłaszcza cenne te zgromadzone w jednym miejscu linki do artykułów naukowych i badań. ja sam biorę argininę od ponad roku (5-10 gramów na dobę) i czuję się dobrze. poprawiło mi się w istotny sposób krążenie w nogach, z czym mam problemy od lat. poza tym mniej mnie jakby choróbska biorą. mój kolega wyleczyl sobie argininą nerki (miał jakąś przewlekła chorobę, z którą nie mogli sobie dac rady nawet lekarze). pozdrawiam.
#133: maryc | 2013.05.15, 15:21
Dawki argininy
Arginina jest OK, ale stosowanie mniej niż 5 gramów na dobę właściwie nie ma sensu, bo efekty są słabo odczuwalne (przynajmniej jeśli chodzi o uk. sercowo-naczyniowy). To właśnie osoby, które biorą mniej niż te 5 gramów najcześciej mówią, "to nie działa". Nawiasem: Jakąś paranoją jest, że w Europie, a właściwie w niektórych krajach Europy, nie zaleca się stosowania więcej niż 3 gramów argininy na dobę. W stanach i Kanadzie od wielu wielu lat ludzie używają argininy w dawkach wielokrotnie większych z dobrymi efektami i bez skutków ubocznych. Można na ten temat sporo znaleźć również w internecie.
#134: Arkadiusz 61 | E-mail | 2013.05.09, 07:37
proargi wyjdzie taniej
@steff proargi wyjdzie sporo taniej niż arginine plus i w dodatku zawiera sporo innych składników. polecam.
#135: dbx | 2013.04.24, 07:35
Nie kupujcie Arginine Plus z Calivity, bo to są tak małe dawki (0,5 g), że trzeba brać 6 do 10 (!) tabletek, żeby cokolwiek to dało. Wychodzi strasznie drogo!!!
#136: Steff | 2013.04.21, 17:08
Bardzo dobra strona i ciekawe opinie!
Przeczytałam wszystko. Bardzo ciekawe. Dziękuję! Marzena
#137: Marzena45 | 2013.04.14, 10:40
moim zdaniem arginina jest jednym z lepszych suplementów. można stosowac doraźnie albo ciągle. kiedy się stosuje doraźnie, efekt jest silniejszy (np. spadek cisnienia, uczucie wzrostu energii itp.). kiedy uzywamy np. miesiącami, efekt sie utrzymuje, jednak słabiej. za to następuje np. poprawa wyników badań krwi (rosnie ilośc płytek, spada cholesterol) i z pewnością mniej się tyje albo wręcz przestaje się tyć. tak jest w moim przypadku. brzuch nie tylko przestał mi rosnąc ale nawet sporo zmalał. do tego doszedł wzrost ogólnej tężyzny. masa ciała sie nie zmienia! co wazne, nie ćwiczę niczego regularnie. raczej dbam tylko o w miarę regularne spacery.
#138: bester | 2013.04.05, 09:27
@dym na pewno nie złoty środek i na pewno nie na wszystko. gdzie to przeczytałeś? a że arginina jest przydatna w wielu schorzeniach i np. w fitness to inna sprawa. to jest udokumentowane i potwierdzone. pozdrawiam
#139: mors | 2013.03.24, 16:04
Wszyscy Jak jeden mąż Tak pięknie o tym piszą...no niesamowite. Chyba mamy złoty środek na wszystko...hehe.
#140: dym | 2013.03.20, 05:43
@Hanka
@Hanka Z tego, co mi wiadomo, nie ma ustalonego pogladu w sprawie niedoboru argininy u chorych z SM. Z jednej strony naukowcy uważają, że osoby te cierpią wręcz na nadprodukcję tlenku azotu (i to być może jest przyczyna postepowania choroby), z drugiej strony - ta wzmożona produkcja jest powodem znacznego niedoboru argininy. a to z kolei stanowi przyczynę innych schorzeń. W kazdym razie nalezy tu zachowac ostrożność i konsultować się ze specjalistami.
#141: MN | 2013.03.11, 08:47
Arginina a SM
Witam, czy Proargi 9 Plus (komplekser z argininą) może być przydatny w walce z SM? Moja znajoma twierdzi, że stan jej brata, zwłaszcza samopoczucie, jest wyraźnie lepszy, odkąd przyjmuje ten preparat. Ciekawa jestem, czy sa inne osoby z podobnym doswiadczeniem?
#142: Hanka | 2013.03.09, 12:26
Arginina jest OK
Bardzo dobra strona, masa ciekawych i przydatnych informacji. Sam biore argininę przed bieganiem od dawna i to w dużo większych dawkach niż te polecane. Efekt antyzmęczeniowy jest zauważalny, skutków ubocznych nie stwierdzam.
#143: Carlos | 2013.03.06, 08:47
Suplementacja argininy daje bardzo dobre efekty u wielu osób i to w różnym wieku, chociaż te najbardziej spektakularne - u osób w wieku średnim i starszych. Sam znam kilka osób, które od dawna stosują argininę głownie z powodu samoistnego nadciśnienia (najcześciej kompleksery - preparaty złożone). Wszyscy oni twierdzą, że czują się po tym wyraźnie lepiej, że arginina stawia ich na nogi. Nie mam żadnego powodu, by nie wierzyć, bo są to osoby poważne. Ja sam stosuję argininę przedtreningowo i uważam, że zwiększa ona wydolność organizmu, poza tym człowiek szybciej dochodzi do siebie po dużym wysiłku. Pozdrawiam.
#144: Henry29 | 2013.02.19, 13:47
ja mam bardzo dobre wyniki suplementacji argininy a dokładnie właśnie proargi 9. ewidentnie obniża sie cisnienie i m.in. dzięki temu śpi sie lepiej i lepiej wysypia. mam tez nizszy cukier, własnie robiłem badania. pozdrawiam
#145: marek_st | 2013.02.12, 08:50
Sprawdźcie sobie, jak mikroskopijne ilości argininy sa w "środkach na potencję" (P...n, V....n itp), to będziecie wiedzieć, dlaczego one są TYLKO placebo. Żeby arginina zadziałała na "te sprawy", trzeba jej podac przynajmniej 4 gramy i to na pusty żołądek. Tymczasem te specyfiki z reklam mają... 1/5 do 1 grama! A kosztują krocie. pozdrawiam.
#146: Arek61 | 2013.02.02, 11:33
Dobry suplement, fajna strona
Arginina to dobry suplement. Wiele osób, zwłaszcza w średnim wieku i starszych ma jej niedobory, których nie da sie z różnych względów uzupełnić dietą. Polecam suplementację połączoną z jakąś forma choćby minimalnej aktywności fizycznej, np. dłuższych, bardziej energicznych spacerów. Sam stosuje się do tego od półtora roku (mam 46 lat) i efekty sa naprawdę niezłe (radykalne obniżenie ciśnienia krwi, lepsze samopoczucie i niższy cholesterol). Pozdrawiam
#147: Barycki K. | 2013.01.09, 09:55
strona ok
bardzo ciekawa stronka, faktycznie kopalnia wiedzy o argininie. ja juz zaczęłam suplementacje i odczuwam efekty. pozdr.
#148: kami | 2012.12.27, 10:22
Uważam, że arginina jest jednym z nielicznych suplementów diety, który w ogóle działa, tzn. którego stosowanie wpływa na nasz stan zdrowia. Stąd też w miażdżącej przewadze opinie nt. l-argininy są pozytywne. Sam stosuje ją od dawna i nigdy mi nie zaszkodziła nawet w dawkach rzędu 20-30 gramów na dobę. Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego na Święta i Nowy Rok!
#149: Ryszard | 2012.12.20, 13:34
Bardzo przydatna strona, duzo informacji i fantastyczna kolekcja linków do bardzo ciekawych opracowań naukowych nt. argininy i to w aspekcie zdrowotnym a nie tylko "sportowym", jak wszędzie. Dzięki!
#150: Perła | 2012.12.12, 13:17
ja uzywam kompleksera z argininą Proargi 9 Plus o kilku tygodni . na pewno działa lepiej niż tania arginina hcl z firmy olimp lub medargin (obie wypróbowałam) . przede wszystkim efekt działania (doraźne obniżenie cisnienia) utrzymuje się tu przez ponad pół doby a tamte argininy hcl przestawały działac po ok. 3 godzinach . poza tym medarginu trzeba przyjmować dużo i opakowanie szybko sie kończy , więc koniec końców jest tylko pozornie tani. pozdrowienia. helena
#151: Helena--59 | 2012.12.03, 09:30
Interesujące opinie i informacje
Bardzo duzo ciekawych i wartosciowych informacji tu znalazłam. Sama suplementuję argininę od pół roku w dawkach 3-6 gram na dobę. Mogę potwierdzić, że poprawia to ogólna kondycje organizmu, normalizuje ciśnienie krwi a nawet obniża cholesterol (u mnie spadł z prawie 300 na 220 bez żadnych leków). L-arginina to dobry suplement i na pewno wskazany osobom w srednim i starszym wieku. ja nie widze żadnych skutków ubocznych. Uważam, że nieprawdą jest, że arginina może uszkadzać wątrobe, nerki a nawet prowadzic do zawału! W ogóle nie wiem skad takie opinie? Może sa dotopwane przez producentów leków?? No, nie wiem, może jesi ktos bierze 50 gramów na dobę, to cos mu sie tanie, ale na pewno nie przy dawkach kilkugramowych argininy.
#152: Margerita | 2012.11.30, 08:39
Arginina
Używam l-argininy od dawna. Rozpuszczam w wodzie czubatą łyżeczkę od herbaty i piję dwa razy dziennie, raz na noc, raz dwie godziny po śniadaniu. W moim przypadku daje to poprawę samopoczucia i sprawia, ze mniej się męczę. Z sercem nie mam kłopotów a ciśnienie i cholesterol w normie. Nie zauważam tez żadnych skutków ubocznych, o których piszą (bajki?) w internecie. Darek
#153: Dariusz1965 | 2012.11.21, 11:04
Uzywam argininy odprzeszlo dwóch lat. w sumie to wyróbowalem chyba z pieciu źródeł . jedne były lepsze inne gorsze.biore po kilka gramów dziennie, tak 3 do 10 raczej na pusty żoładek. co to daje? po pierwsze zmniejsza uczucie zmęczenia, po drugie obniża cisnienie (nie biorę lekarstw na to a mam 54 lata i lekarz chcial mi juz dawno zapisac cos). tylko czasem (kilka razy na miesiąc), kiedy serce zaczyna mi bic za szybko przyjmuje tabletke propranololu 10 mg. cisnienia mam tak 115/70 do 135/85. czuje sie dobrze. watroba ani nerki mi nie nawalają, wiec to bzdury, co gdzies przeczytal;em, ze arginina na to szkodzi!! pozdrawiam wszystkich serdecznie. irek.
#154: ireneusz barski | 2012.11.17, 10:40
Ja biorę argininę na poprawę cery i mogę powiedzieć, że z całą pewnością cera się poprawia, zwłaszcza wygładza i skóra jest z wyglądu nieco młodsza. Teraz kupiłam sobie to Proargi, zobaczymy czy działa lepiej od samej argininy. napisze o tym z miesiac, dwa. pozdrawiam. Aneta
#155: Aneta_Rus | 2012.11.11, 20:56
na pewno mniej sie tyje przy systematycznej suplementacji argininy. wiem po sobie. biorę kilka gramów dziennie i od roku przesyałam tyć a jem mniej wiecej tyle samo ile jadłam. ruchu tez tyle samo, no moze teoszke wiecej bo bardziej mi sie chce ruszac teraz. a o argininie dowiedzialam sie od znajomej, która też bierze od lat z powodu choroby ukadu krązenia. ona tez stwierdziła że arginina spowalnia tycie.
#156: marlena | 2012.11.07, 16:51
Od paru lat biore arginine
Ja stosuje arginine od kilku lat i moge stwierdzic, ze jest to bardzo dobra rzecz . rozpuszczam w wodzie i pije dwa razy dziennie po czubatj łyzeczce od herbaty. To jest ok. 6 gramów. To jest l-arginina. Kiedys mialem niewielkie nadcisnienie ale odkad biore arginine jest juz w normie . nie zauwazylem zadnych skutkow ubocznych.
#157: Jan52 | 2012.11.06, 14:28
Ja generalnie polecam kompleksery argininowe , bo arginina lepiej działa w połączeniu z innymi substancjami (aminokwasami, witaminami, resweratrolem itp .) . Ważne też, by te produkty pochodziły ze sprawdzonych źródeł , bo jakość niektórych jest naprawdę kiepska. Mam np. cytrulinę , która nie tylko źle się rozpuszcza w wodzie ale ma dziwny zapach, a normalnie ten aminokwas jest bezwwonny . Kiedys kupiłem argininę o dziwnym, mocno żółtym kolorze i nieciekawym zapachu . Nie trzeba dodawać , że były to produkty niedrogie.. A najgorzej że producenci wypisują na opakowaniach takich produktów , że spełniają one wszystkie normy . Ciekawe, czy ktoś to sprawdza ?? Zapewne nikt .
#158: Dallas | 2012.10.29, 07:38
Arginina bardzo dobrze współgra z lekami nadciśnieniowymi i przeciwcholesterolowymi. Mi pozwoliła na znaczne ograniczenie dawek, dzięki czemu oszczędzam trochę wątrobę. Poza tym mogę potwierdzić opinie innych osób, że arginina poprawia ogólne samopoczucie i wzięta na noc poprawia tez sen. Człowiek budzi się bardziej wypoczęty. Nie jest to żaden cudowny środek ale na pewno działa jako jeden z niewielu suplementów. Pozdrawiam. Artur
#159: Artur63 | 2012.10.23, 19:20
wyczytałem jakies bzdury, że arginina szkodzi na to czy tamto. mój kumpel pakuje trochę i potrafi wziąć przed codziennym treningiem i 30 gramów argininy a potem drugie tyle w ciągu tego samego dnia. nigdy nie narzeka na wątrobę, nerki itp. pakuje od kilkunastu lat!! mi się zadaj, że gdyby to naprawdę szkodziło, to on bylby już wrakiem człowieka.
#160: stryju | 2012.10.22, 16:57
dla sercowców sa kompleksery o przedłuzonym działaniu
"argininy dla sportowców" maja to do siebie, że działają intensywnie ale krótko. zwłaszcza aakg i hcl. po 4 godzinach od przyjęcia nie ma już prawie po ich działniu śladu. dlatego słabo się nadają np. dla sercowców. dla nich potrzebne są preparaty o przedłużonym działaniu, zawierające poza argininą inne składniki. niestety są one duzo, wręcz parokrotnie drozsze od czystej argininy. oczywiscie zwykłą arginine można stosować, ale trzeba sobie podzielić dawkę dobową na kilka częsci i pamiętać o jej przyjmowaniu co kilka godzin, a to jest bardzo niewygodne, zwłaszcza że lepiej przyjmować na pusty zołądek.
#161: andy_b | 2012.10.21, 07:43
Kupiłem jakiś czas temu proargi 9 plus reklamowane tutaj i jestem zadowolony. Działanie jest właściwie dokładnie takie jak można przeczytać w komentarzch w necie. tzn. ciśnienie się normuje (mam nieduże nadcisnienie), męczliwośc się zmniejsza i śpi wysypia sie człowiek lepiej. badania krwi bedę robił za kilka tygodni. poza tym faktycznie nabiera się po tym chęci do działania, jakby energii. Zwłaszcza kiedy się wypije rano, na czczo. chociaż dział to inaczej niż kawa, na pewno. Pozdrawiam.
#162: Stocharski A. | 2012.10.19, 06:21
wszystko zależy od pokrycia zapotrzebowania organizmu. u wilu osób jest deficyt argininy, bo albo organizm nie nadąża z jej 'produkcją', albo maja ubogą w argininę dietę, a najgorzej kiedy jedno i drugie. a propos poprawy odporności. znam osobe, która przez lata cierpiała na brak odporności, zaziebiała się z byle powodu itp. za namowa pewnego lekarza zaczęła suplementować argininę w cyklach: 6 tygodni po kilka gramów na dobe i 3 tygodnie przerwy i kontynuuje to od kilku lat. odpornośc bardzo sie poprawiła. ale sa osoby, zwłaszcza młode, którym to nic albo prawie nic nie daje. myslę, że po prostu nie brakuje im tego aminokwasu. z moich obserwacji wynika, że generalnie arginina działa głownie na osoby po 40.
#163: benefix | 2012.10.13, 10:27
To ma sens
Arginina jest sensownym suplementem zwłaszcza u osób mających niedobór tego aminokwasu w diecie, a jest takich osób niemało. Kiedy się ma 40, 50 lub więcej lat, trudno jest zoptymalizowac dietę tak, by nie zarżnąć się niestrawnością, wzdęciami, bólem wątroby itd. i jednocześnie przyswajać z pokarmami sporo argininy. Wtedy warto sięgnąć po dobry suplement z argininą. Wiem z własnego doświadczenia, że serce ale i wątroba, nerki będą za to wdzięczne. aleksander
#164: aleksander | 2012.10.07, 11:06
Nikt tu chyba nie wspomniał, że arginina jest pomocna w leczeniu ran pooperacyjnych i innych - przyspiesza gojenie, zmniejsza widoczność blizn, dlatego podaje się ją czasem pacjentom po operacjach. Pozdrawiam. Marzena
#165: Marzena Bryś | 2012.10.02, 13:50
Mi arginina z resweratrolem poprawia ogólne samopoczucie. Czuje się mniej zmęczony życiem, wszystkim. mam sporo ochoty do działania . Nadciśnienia nie mam. Pozdr.
#166: Sylwian | 2012.09.28, 11:48
Nowa cena ProArgi 9 Plus
W związku z otwarciem magazynu firmy Synergy w Warszawie, począwszy od 8 października ceny produktów, w tym cena Proargi 9 Plus, ulegną istotnej obniżce. Chętnych na zamówienie zapraszamy na stronę http://synergyclub.pl
#167: SynergyClub | E-mail | Strona domowa | 2012.09.28, 08:06
dla mnie arginina zwieksza ochote na seks. nie to ze poprawia tylko samą erekcje ale znacznie czesciej mam na TO chęć. dawkuje sobie 5 gramów codziennie. pozdrowienia
#168: alan58 | 2012.09.23, 09:16
O komplekserach z argininą
Niektórzy usiłuja wmawiac, że "jesli to by było takie dobre, to by w aptekach było". I owszem - jest! Przynajmniej cos podobnego... Proszę sobie poszukać preparatów złozonych z argininą, resweratrolem, witaminą D itp. Znajdziecie np. taki Cardioargin: http://www.domzdrowia.pl/91693,cardioargin-proszek-270-g.html#nclid=6ebb3f9e811e07318ddf8ac9dc147002 . Nistety, nie każdy z tych preparatów może się pochwalić przeprowadzonymi badaniami klinicznymi, nie każdy ma tez kompletny skład (najczęściej oszczędzają na resweratrolu, bop jest drogi). Nie są też wcale znacznie tańsze np. od ProArgi 9, bo kosztuja ok. 160 złotych za opakowanie na miesiąc. Żeby było taniej, mozna sobie kupić samą chińską argininę, cytrulinę, resweratrol, witaminki itd i pobawić się w "małego chemika". Życzę powodzenia i dużo zabawy przy mieszaniu 😉 Osobom normalnym radzę jednak kupować gotowe, sprawdzone preparaty. Pozdrawiam
#169: StawskiB | 2012.09.21, 12:21
Jeśli chodzi o argininę ,to moim zdaniem proargi 9 jest jednak bezkonkurencyjny . używamy oboje z mężem od dawna i jest5eśmy bardzo zadowoleni z rezltatów .Oboje czujemy sie po prostu o wiele lepiej. Pozdrawiamy.
#170: Stefania | 2012.09.19, 16:10
Najlepsze są preparaty złożone
Dla serowcowów najlepsze są kompleksery argininowe, czyli specjalnie przygotowane złożone preparaty, zawierające oprócz specjalnej formy l-argininy również kilka innych składników wspomagających, wzmacniających a przede wszystkim przedłużających działanie samego aminokwasu. Takie preparaty można przyjmować raz na dobę a nie co klika godzin i są bezpieczne w długotrwałej suplementacji.
#171: Dietetyk | 2012.09.11, 11:01
medargin
kupiłem medargin. nie polecam. żeby coś działało, trzeba tego zjeść z pięć miarek dziennie, a jest naprawdę paskudne w smaku. ja mam odruch wymiotny kiedy to piję. dopiero teraz zobaczylem, że to nie jest czysta l-arginina tylko chlorowodorek l-argininy..
#172: krisza | 2012.09.07, 09:05
@Ardian
"Za dużo tego składnika" to dla dorosłego człowieka ile Twoim zdaniem? Bo według dzisiejszej wiedzy nawet 40 (!) gramów na dobę nie wywołuje skutków ubocznych. Dawki w okolicach 5-15 gramów są absolutnie bezpieczne - warto wiedzieć, że mniej więcej tyle argininy spożywamy dziennie i to przy diecie diecie dość w nią ubogiej. dieta bogata w argininę dostarcza jej dziennie nawet 40 gramów. Oczywiście przy tak ustawionej diecie sens suplementacji jest pod znakiem zapytania.
#173: MakowskiB | 2012.09.06, 17:10
Problem polega na tym, że jeśli nasz organizm będzie przyjmował za dużo tego składnika (a więc będzie tworzył za dużo tlenku azotu (a nie jest to jedyny aminokwas, który go tworzy) wtedy możemy całkowicie odwrócić jego działanie. A to już sprawa bardzo poważna. Wyobraźmy sobie na przykład, że preparat, który posiada w swoim składzie L-Argininę zamiast obniżać ciśnienie, bardzo je podnosi. Może to również bardzo szkodliwie działać na nerki. W większych ilościach jest też zagrożeniem dla osób chorych na cukrzycę, bo może podnosić on poziom cukru.
#174: ADRIAN | E-mail | 2012.09.05, 14:36
"bardzo tania arginina"
A ja przestrzegam przed kupowaniem i używaniem "bardzo taniej argininy", sprzedawanej najczęsciej w małych opakowaniach np. po 60 sztuk i tabletkach po 500 mg. Po pierwsze: nie wiadomo, co tam jest w składzie, bo najczęściej nie ma statusu suplementu diety, wiec nikt nie robi okresowych badań, po drugie: dawka 500 mg (=0,5g) to WYŁĄCZNIE PLACEBO. żeby zadziałało, trzeba by łyknąć ok. 10 takich tabletek dziennie. Wtedy szybko się okaże, że opakowanko wcale nie jest takie tanie (wyjdzie np. 6 porcji chińszczyzny za... 18 złotych). Poza tym arginina NIE powinna być podawana w tabletkach, nawet nie w kapsułkach, tylko w postaci rozpuszczonej!
#175: Borski | 2012.09.03, 07:55
polecam
ja używam preparatów z argininą od kilku lat z przerwami. uważam, że najlepsze są te , które maja w składzie inne substancje wspomagające i przedłużające działanie samej argininy, bo bez tego arginina działa za krótko (3-4 godziny) i trzeba ja brać kilka razy dzinnie, a komu sie chce i kto bedzie o tym pamiętał ?? w ogóle to arginina jest absolutnie godna polecenia.
#176: janowskip | 2012.09.02, 10:07
jestem na diecie w związku z nadwagą i problemami z ulładem pokarmowym. moja dieta jest ubogobiałkowa. niestety wiaże sie to pewną utratą energii i chęci na cokolwiek. od kilku tygodni suplementuję argininą proargi9plus i muszę wam powiedzieć, że czuję się znacznie lepiej a już na 100% mam więęcej ochoty do życia. to trudno jakoś dokładnie opisać , na czym to polega. na przykład jesli nie chciało się łazić na spacery to po argininie zaczyna sę chcieć . poza tym faktycznie spada cisnienie. u mnie o 10-15. alan
#177: alan d | 2012.08.25, 07:44
Na stronie jest moim zdaniem trochę za mało informacji o l-argininie w sporcie, fitness itp. trenuję trochę i mogę kazdemu l-argininę polecić. Wyniki są lepsze i mniejsze jestzmęczenie. Mam tez znajomego, który od roku bierze argininę regularnie ok. 10 g na dobe. Czuje się dobrze i trochę schudł, choc nie rusza sie za dużo. Mozna polecić.
#178: waldek223 | 2012.08.18, 08:19
w tym proargi 9 poza l-argininą jest jeszcze bardzo wazny (i drogi) składnik - resveratrol. to jest specjalnie przygotowany wyciag z czerwonego wina albo czerwonych winogron . sama znam osoby, które biorą od dłuzszego czasu tylko ten resveratrol (kuracja ok. 150 złotych na miesiąc) i daje im to poprawę wyników na cholesterol i ciśnienie krwi. a argininą to działa oczywiście jeszcze lepiej, dlatego to proargi może byc bardzo dobre.
#179: elka | 2012.08.15, 14:04
na potencje jest niezła ale nie dla kazdego, po prosttu zalezy na jakim tle jest się impotentem. trzeba sprawdzic na sobie dzialanie. pozdrawiam
#180: carlo | 2012.08.14, 09:14
Arginina jest bardzo dobrym suplementem ale musi być stosowana systematycznie, zwłaszcza u osób po 40. Jeśli przerwiemy suplementację, niedobory argininy powrócą i wraz z tym pogorszy sie nam znów samopoczucie. Dzieje się tak dlatego, że suplementacja nie leczy chorób (podobnie jak leki na nadciśnienie, cholesterol, miażdżycę itp. które prawie zawsze maskuja skutki róznych schorzeń), ale tylko ułatwia organizmowi życie przez dostarczenie deficytowych składników. Arginina jest o tyle lepsza od leków, że nie obciąża nam wątroby, wręcz przeciwnie nawet - wspomaga jej pracę. Sam biorę argininę od roku i jestem zadowolony z rezultatów, bo czuję sie teraz po prostu lepiej. Pozdrawiam.
#181: Sarkowski | 2012.08.02, 12:02
medargin działa dośc szybko na pusty żoladek ale i krótko. moim zdaniem do 4-5 h i dlatego trzeba go brac ze trzy razy nadobe. to jest niewygodne .
#182: magister | 2012.08.01, 07:02
ja wiem, ze arginina z tauryną faktycznie pomagają wyjść z napadowego migotu przedsionków. moj wujek cierpi na to od lat i kiedy dopadnie go atak zawsze bierze wtedy kilka gramów argininy i mniej wiecej dwa razy tyle tauryny. oczywiscie poza lekami na arytmie i nadcisnienie. napad migotu trwa wtedy do dwóch godzin a bez argininy i tauryny nawet do kilkunastu. a tutaj znalazłam ciekawy artykuł i bibliografię nt. roli tauryny i argininy w leczeniu skurczów dodatkowych i arytmii. szukałam tego dla wujka. bardzo ciekawa rzecz.
#183: łapińska | 2012.07.31, 09:08
opinia o stronie
Bardzo fajna strona o arginine. Mysle tylko, że brakuje trochę o argininie w sporcie i fitness. Jak ktoś chce zrzucoć trosze sadełka, to chetnie by i o tym poczytal. Moja znajoma bierze cos z argininą i troszke trenuje (rower, biegi itd) i ma bardzo dobre rezultatty.
#184: Kamila85 | 2012.07.30, 10:20
@edyta ja takiego wrażenia nie mam. używam argininy od ponad roku i jestem bardzo zadowolony z efektów (obiżenie ciśnienia, poprawa samopoczucia itd). nie rozumiem wiec, na czym ma polegać ta "autoreklama"?
#185: darek | 2012.07.30, 08:55
Sztuczne komentarze
Nie mecie wrażenia, że te komentarze śmierdzą autoreklamą?
#186: Edyta | 2012.07.29, 09:25
"Argininy" dla sportowców i dla osób chorych
Wyjaśnijmy sobie jedną rzecz: "argininy" "dla sportowców" i prparaty z argininą dla osób cierpiących na schorzenia sercowo-naczyniowe to nie to samo. Dlaczego? Bo mają inny skład stosownie do zadania, jakie mają spełnić. Suplementy z argininą dla sportsmenów mają z założenia dać krótkotrwały efekt w czasie treningu i tuż po nim. Dlatego zawierają sztucznie wytwarzane formy argininy (aakg, hcl, jabłczan itp.), które są szybko wchłanialne i dają skumulowany, szybki efekt. Dla osób chorych wytwarza się preparaty złożone (kompleksery)z argininą w roli głownej. Tutaj najczęściej stosuje sie formę naturalną - aminokwas l-argininę a nie jej związki. Taka arginina wchłania sie wolniej i działa dłużej. Poza tym jest pochodzenia naturalnego, a nie jest syntezowana w fabrykach chemicznych. Przez to jest bezpieczniejsza zwłaszcza w długotrwałym, często wielomiesięcznym lub nawet wieloletnim stosowaniu. Kompleksery mają ponadto w składzie inne ważne substancje, mające wydłużyć działanie l-argininy nawet do 24 godzin od przyjęcia dawki. Zawieraja też ważne i drogie składniki o prozdrowotycm działaniu - witaminy, wyciągi roślinne itp. Oczywiście każdy może eksperymentowac na sobie do woli i brać to, na co ma ochotę. Arginina treningowa stosowana z umiarem nie zaszkodzi raczej sercowcom, nie należy sie jednak spodziewać, że da wyniki choćby zbliżone do systematycznego stosowania preparatów stworzonych specjalnie z myślą o osobach chorych.
#187: Jedliński | 2012.07.29, 09:03
l-arginina - moja opinia
w moim przypadku codzienna dawka l-argininy poprawiła ogólne samopoczucie i wyniki badań krwi (cukier, cholesterol i morfol.) ciśnienie też niższe. mozna polecić. p.s. strona fajna, treściwa i bez zbędnych dupereli.
#188: barney | 2012.07.24, 06:29
Ja trochę trenuje... Biore 10-20 gramów Proargi godzinę przed treningiem. Dziła bardzo ładnie. polecam.
#189: Karski | 2012.07.20, 13:16
Arginina jest wskazana równiez przy jaskrze, bo ta choroba wiąże się z wysokim cisnieniem śródgałkowym a ono z kolei z nadciśnieniem. To tyle chciałam dodać.
#190: Marzena | 2012.07.13, 10:00
Opinia o argininie Proargi 9
Ja przyjmuję ProArgi 9. To nie jest zwykła, sama arginina. Poza nią jest tam jeszcze 8 innych składników. Najważniejsze to: resveratrol (wyciąg z czerwonego wina/winogron), cytrulina i witamina D. Te dodatki wpływają na układ krążenia w niewiele mniejszym stopniu niż sama l-arginia. Preparat jest naprawdę dobry i skuteczny. Jest drogi, ale cena wynika choćby właśnie ze składu. Już sam resveratrol jest rzeczą nietanią - kupowany osobno kosztuje dobre 120 złotych za kuracje miesięczną. Witamina D i cytrulina tez kosztują po kilkanaście/kilkdziesiat złotych miesięcznie. No i sama czysta, farmaceutyczna l-arginina pochodzenia naturalnego też do najtańszych nie należy. jeśli ktos chce się pobawić w chemika/farmaceutę/zielarza, może sobie taki komplekser sam zestawić, nie wiem tylko, czy będzie dużo taniej, a zwłaszcza czy będzie to równie dobrej jakości. Pozdrawiam. Jakub.
#191: Jakub Starski | 2012.07.11, 10:42
ja chciałem się podzieleć z państwem praktyczna wiedzą - otóż zarówno u mnie jak i u mojego kolegi kilkumiesięczna suplementacja l-argininy zwiększyła produkcję czerwonych krwinek. w moim przypadku jest to górna granica normy (5,4), u kolegi niewiele ponad normę (5,6 przy normie do 5,5). towarzyszy temu ewidentna poprawa samopoczucia. lekarz powiedział, że takie przekroczenie normy nie jest groźne, zwłaszcza że nie towarzyszy temu żaden inny objaw i wyniki badań charakterystyczne np. dla czerwienicy. generalnie polecam arginię, to jest dobry suplement.
#192: gargantua | 2012.07.09, 11:26
Wolna l-arginina jest bezpieczna
Ja tylko chciałem dodać, że chlorowodorek l-argininy (np. medargin)albo jabłczan (arginina dla pakerów) nie występują w ogóle albo w znikomych ilosciach w formie naturalnej, przez co przestaja być całkowicie bezpiecznym suplementem. Tylko wolna l-arginina i najlepiej połączona z innymi, wspomagającymi jej działanie składnikami jest bezpieczna (sprawdzona klinicznie!) i może byc stosowana na dłuższą metę w profilaktyce albo wspomaganiu leczenia osób z chorobami układu krążenia. Niestety takie złozone kompleksery argininowe z wolna l-argininą są dość drogie...
#193: Marcel | 2012.07.07, 07:06
Zgadza się - medargin jest nic nie warty w zalecanej dawce. Żeby był efekt trzeba stosować dawkowanie rzędu 6-8 miarek na dobę a od tego można się regularnie porzygać. W sumie więc: tani i w związku z tym słaby w działaniu. Dobra i czysta arginina jest znacznie droższa ale też wystarczy jej brać przeszło dwukrotnie mniej no i nie ma tego okropnego posmaku.
#194: Steff | 2012.07.04, 13:49
Ja nie polecam medarginu (to jest chlorowodorek argininy) bo jest duzo mniej skuteczny od czystej l-argininy, trzeba go brać duzo (dawkowanie nawet do 20 gramów na dobę zeby jakos dziłało) i jest napradę paskudny w smaku. u mnie wywołuje odruch wymiotny. Proargi9 jest znacznie lepsze i wcale nie wychodzi tak drogo bo mozna brac mniej, 5 gramów na dobę zwykle starcza.
#195: Kacper.X | 2012.06.27, 07:17
arginina przy migocie przedsionków
ja chciałam napisac kilka słow o tym, jak arginina pomaga mojej mamie zwalczyć napadowy migot przedsionków. moja mama choruje na serce od lat - zmaga sie z niewielkim nadcisnieniem i przede wszystkim z bardzo uciażliwymi napadami migotu przedsionków. nim zaczęła uzywać argininy, takie ataki trwały nawet dobę i mogła je opanowac tylko bardzo duzymi dawkami leków typu b-blokery i antyarytmiczne. teraz kiedy zaczyna sie migot, bierze od razu 10 - 15 gramów argininy (kiedys brała medargin, obecnie proargi 9, bo uważa, ze jest bardziej skuteczne) i wiekszą dawkę b-blokera. napad migotu mija po godzinie do trzech godzin! mama jest bardzo zadowolona z tego efektu. oczywiscie "efektem ubocznym" takiej dawki argininy jest obnizenie ciśnienia, jednak akurat na tym mammie mniej zależy. pozdrawiam. natalia.
#196: natalia | 2012.06.24, 12:01
Witam Ja też słyszałem dużo dobrego o argininie. Mam zamiar zacząć stosować i dlatego postanowiłem zdobyć trochę wiedzy na ten temat i niestety natknąłem się na taki artykuł http://www.meduzo.pl/arginina/ W komentarzach pojawia się opinia że sponsorem artykułu jest ZUS 🙂 Coś w tym jest bo rządzącym raczej nie zależy aby zwykly śmiertelnik żył jeszcze długo po emeryturze. Nie tylko w Polsce.
#197: Darek | 2012.06.20, 11:48
poprawa wydolnosci w bieganiu
dlaczego nikt tu w opiniach nie pisze o argininie w sporcie? przecież ona bardzo pomaga w poprawie zdolności wysiłkowej i skróceniu czasu regeneracji po treningu. ja jestem tylko niedzielnym biegaczem ale już się przekonałem, że po argininie biega się lżej i wytrzymuje dłużej. bez dwóch zdań.
#198: artur | 2012.06.12, 06:57
do Aliny (hemoroidy)
Znam starszą osobę,której zaleczyły sie nawracające, krwawiące hemoroidy już po około 2 tygodniach przyjmowania argininy proargi przy dawkowaniu 1 miarki dziennie.Do dziś (trzeci miesiąc) jest spokój.Skończyły się też nocne skoki ciśnienia,które nie dawały spać.samopoczucie jest dobre.
#199: Wanda | 2012.06.08, 08:02
Hamuje tycie
Moim zdaniem l-arginina hamuje tycie. dokąd brałem 4-5 gramów argininy na dobę, nie tyłem mimo barku większego wysiłku fizycznego. kiedy ją odstawiłem, to po upływie 3 miesięcy zacząłem znów tyć! Teraz ponownie ją biorę od pół roku i nie tyję a nawet troche schudłem,ale może w tym pomogły spacery, na które nabrałem ochoty (i to myslę, że też dzięki argininie).
#200: alex | 2012.06.04, 09:54
duzo ciekawych opinii. ja dołączę swoją na temat arginina a opryszczka. mam nawracajaca opryszczkę od lat ale nie zauważyłam, żeby arginina wzmacniała te nawroty jak podają niektórzy. za to cisnienie obniża ładnie no i samopoczucie poprawia. na prewno działa na obnizqajaco na cholesterol - wiem, bo sprawdzałam badaniami krwi. ja robie dwutygodniowe przerwy raz na dwa miesiace i wtedy pije sok z noni. to jest bardzo fajne połaczenie.
#201: wioletta | 2012.05.29, 06:53
@Alina nie znam konkretnych przypadków stosowania argininy przy hemoroidach, ale przecież argininę stosuje się w diecie naczyniowej, miażdżycowej itp. wiadomo, że uelastycznia ścianki naczyń i ułatwia gojenie pooperacyjne, możliwe więc, że sprzyja "zaleczeniu" krwawień żylaków. na pewno nie zaszkodzi.
#202: Meridian | 2012.05.22, 08:28
przy miażdżycy i nadcisnieniu suplementacja l-argininą jest wskazana, zwłaszcza kiedy dieta jest w to uboga. ten proargi 9 to dobry preparat. moje kuzynostwo z kanady uzywaja go od przeszło roku i b. sobie chwalą. oboje sa po 60. on zaczął z checia na cardio ćwiczyc od kiedy to przyjmuje.
#203: barbara_a | 2012.05.13, 10:28
Bardzo fajna strona! Dużo ciekawych informacji. A najciekawsze są te opinie o argininie. Przeczytałem wszystkie z zaciekawieniem. Czy ktoś może wie, z czego się produkuje te różne argininy? Chodzi mi o to, czy są takie pochodzenia roślinnego dla wegetarian.
#204: wege | 2012.05.10, 14:15
Czy ktos z Was stosował może argininę we wspomaganiu leczenia nawracających hemoroidów albo wie cos na ten temat? Słyszałam o dwóch osobach, którym skończyły sie uporczywe krwawienia po kilku tygodniach suplementowania proargi 9. Czytałam na stronach zagranicznych, że arginina dzieki swoim własciwosciom "pronaczyniowym" i gojącym może bardzo wspomóc walkę z hemoroidami.
#205: Alina | 2012.05.08, 13:25
arginina - dawkowanie
chciałem się podzielić swoim sposobem dawkowania l-argininy. ja biorę ok. 5 gramów na dobę, najcześciej rano, przed sniadaniem, czasem przed snem. mniejsze ilości praktycznie nie działają na mnie. zacząłem przyjmować komplekser argininowy, bo lekarka stwierdziła u mnie niewielkie nadciśnienie. biore to od pół roku. ciśnienie mam normalne (125 na 80), przestałem też tyć. myslę, że gdybym sie choć troche ruszał, to nawet bym schudł.
#206: stefan | 2012.05.07, 07:36
Ja tylko przestrzegam przed argininą np. z firmy Olimp. Oni podobno paczkują w Polsce chińskie komponenty, a żadnych badań na zanieczyszczenia (np. metalami cieżkimi) nikt tutaj nie robił! Jeśli ktoś chce suplementować długotrwale, powinien stosować preparaty DROŻSZE, ale SPRAWDZONE, badane.
#207: Dbx2 | 2012.05.06, 10:21
Arginina a demencja/Alzheimer
Z dużym zainteresowaniem przeczytałam o związku demencji starczej i choroby Alzheimera z niskim poziomem argininy i stymulowaniu przez argininę czynności mózgowych. Czy ktoś dysponuje jakimiś źródłami na ten temat? znalazłam to: http://www.ijcep.com/files/IJCEP808005.pdf i to: http://www.youtube.com/watch?v=mwySpagTisg . Czy ktoś mógłby przetłumaczyć/sterścić? Bardzo proszę..
#208: Nina | 2012.05.04, 11:34
Argininę fajnie jest brać rano, tak z pół godzinki przed śniadaniem. Wtedy jakoś łatwiej wystartować do codziennej harówy. Na mnie fajnie działa ale w połączeniu z kawą, bo inaczej cisnienie spada trochę i człowiek zamiast się rozbudzać, robi się senny. Zamiast kawy lepiej by było pewnie coś poćwiczyć, wiem... ale nie zawsze się chce, heh.
#209: Ja? 45lat | 2012.05.02, 16:07
Moja mama ma 72 lata, cukrzycę, początki miażdżycy i nadcisnienie. Od miesiąca bierze 5-7 gramów argininy na dobę. To jest preparat proargi 9 plus. Mama czuje się po tym znacznie lepiej, odżyła. Odstawiła praktycznie leki nadciśnieniowe, ograniczyła insulinę o połowę. Cukier i ciśnienie ma w normie!
#210: Barbara | 2012.04.30, 10:13
Trochę więcej ruchu!
Arginina jest OK, ale nie zapominajcie o ruchu! właściwie najważniejsze, to wykorzystać fakt, że po argininie czujemy się silniejsi i... RUSZAC SIĘ WIECEJ. Dopiero wtedy zobaczycie pełne efekty. Jesli chodzi o dawkowanie, to wystarcza zwykle 5 gramów argininy, co przekłada sie na 7,5 do 10 gramów preparatów argininowych. Np. w tym proargi czysta arginina stanowi 50% objętości i w jednej miarce jest jej własnie 5g (na 10 g proszku).
#211: Swinarski | E-mail | 2012.04.26, 12:32
Po argininie potencja jest lepsza bez dwóch zdań. Erekja jest pełniejsza i trwalsza a wytrysk obfitszy. Wiem, bo sam stosuję. Cisnienie tez spada, ale mi to akurat nie jest potrzebne, bo mam w normie. Warto brać 3-5 gram na dobę albo chociaż takie 5 gramów na godzinke przed seksem. Bardzo dobry jest żeń-szeń do tego!! Pobudza dodatkowo i niweluje spadek cisnienia krwi.
#212: Misza | 2012.04.25, 14:25
Dawkowanie argininy
Ja tylko kilka słow nt. dawkowania argininy. Moim zdaniem przy nadcisnieniu najlepiej jest brać 5 do 10 gramów argininy na dobę, najlepiej raz przed snem i drugi raz rano z pół godziny przed śniadaniem. U mnie dawka 5 gramów jest za mała, istotniejszy spadek cisnienia mam dopiero przy 10 g . Myslę, że duzo zalezy od masy ciała. Osoby drobne mogą brać ttylko 5 gramów i efekt bedfzie ok. Pozdrawiam!
#213: Stx | 2012.04.24, 09:00
Medargin to raczej nie..
Medargin jest b. słaby w działaniu, wiem, bo stosowałem kilka miesięcy. Doszedłem do 6 łyżek dziennie! Teraz kupiłem to Proargi. Zobaczymy. Nie jest tanie ale opinie w Stanach i Kanadzie ma b. dobre. To nie jest sama arginina, bo ma wiele dodatków, z których najważniejsze to cytrulina, resveratrol i vitamina d. Napiszę tu coś, jak pouzywam przynajmniej 3 tygodnie.
#214: Zbyszko | 2012.04.23, 13:30
w aptekach mozna kupic argininę medargin. jest niby niedroga ale tez mało wydajna i naprawdę paskudna w smaku zwłaszcza w ilości dwóch, trzech łyżek na szklanke wody (bardzo gorzka, słonawa i prowokujaca u wielu osób wymioty). to jest chlorowodorek argininy, postać słabo przyswajalna w porównaniu np. z aakg. oczywiscie nie zawiera zadnych wspomagających działanie argininy dodatków.
#215: baset | 2012.04.21, 14:01
o Proargi
Proargi jest b. dobre. Mam kuzynów w Stanch, którzy piją to od kilku lat i są b. zadowoleni z efektów. Obaj mieli problemy z krążeniem. Ja zamierzam to sprezentować mojej mamie, która walczy z miażdżycą. Zobaczymy. To jest drogi preparat ale ja sie tych tańszych po prostu boje, bo kto wie, gdzie i czego to jest produkowane??
#216: Marta Pachnucka | 2012.04.19, 13:16
Arginina - opinia. Ja używam argininy raczej sporadycznie kiedy chce polepszyć wzwód podczas stosunku. Wtedy biorę 5-10 gramów na godzinke przed zabawą (rozpuszczam w wodzie). To daje b dobry efekt. Czasem biorę też 5 g wieczorem, kiedy jestem zmęczony i mam problem z zaśnięciem. Po takiej porcji śpi się dobrze i juz po kilku godzinach jest się nieźle wypoczętym. Mam 57 lat.
#217: anonim | 2012.04.16, 19:41
Arginina - opinia. Ja używam argininy raczej sporadycznie kiedy chce polepszyć wzwód podczas stosunku. Wtedy biorę 5-10 gramów na godzinke przed zabawą (rozpuszczam w wodzie). To daje b dobry efekt. Czasem biorę też 5 g wieczorem, kiedy jestem zmęczony i mam problem z zaśnięciem. Po takiej porcji śpi się dobrze i juz po kilku godzinach jest się nieźle wypoczętym. Mam 57 lat.
#218: anonim | 2012.04.16, 19:41
moja opinia o argininie
biore aakg soligar na przemian z proargi9 synergy. na dobe łykam w sumie 8 gramów zawsze pól godziny przed jedzeniem. arginina obniza u mnie cisnienie o 15 i daje ochote na ruch, np. na długi spacer, cwiczenia na rowerku itp. mialem sklonnosc do tycia a od roku nie przytylem nawet kilograma, nawet schudlem ze 2 kilo. polecam.
#219: stef | 2012.04.12, 12:59
arginina jest chyba najlpszym naturalnym środkiem na obniżenie cisnienia i poprawe erekcji. wypróbowałem na sobie, wiec wiem. tylko trzeba brac na pusty żoładek i conajmniej 5 gramów dziennie!! aha, jak ktos chce brać bardzo długo, miesacami, to niech nie kupuje tych arginin dla pakerów!! one sa b. tanie, bo produkuja to w chinach dla... ZWIERZĄT! jest w tym od cholery zanieczyszczeń /metale cięzkie itp./ i nikt w polsce tego nie sprawdza!! niestety te czyste farmaceutycznie arginuny sa sporo drosze, gram najczęsciej kosztuje złotówkę i nawet wiecej. to tyle mojej opinii.
#220: kron1255 | 2012.04.10, 07:27
Ja używam Proargi od dwóch miesiecy (jedna miarka przed snem). obnizyło mi sie cisnienie (ze 145/90 do 125/80), czuje się ogólnie bardzo dobrze. nie biore już atenololu (przedtem rałem 25 mg na dobę) Ochota na seks też jest większa.
#221: stx | 2012.04.06, 17:27
Proargi9?
Czy ktoś mógłby się podzielić opinią, wrażeniami po stosowaniu argininy Proargi9? Podobno jest to b. dobry preparat, opatentowany itd. Może ktoś używał? ja np. uzywałem argininę Medargin. działa ale jest b. mało wydajna, poza tym paskudna w smaku (b. gorzka!).
#222: Kamkoo | 2012.04.03, 09:10
Możecie nie wierzyc ale arginina w wiekszych dawkach powoduje, że u ludzi posiwiałych zaczynaja odrastac ciemne włosy. znam dwie takie osoby: ja - 49 lat i moja mama lat 75. Oboje bierzemy po ok. 5 gramów l-argininy na dobę. Nie wiem, czy u kazdego tak to działa, ale czytałem juz o tym w necie, że zdarza sie dosc często.
#223: Caspar | 2012.03.23, 11:59
Przed treningiem
Ja biore arginine z cytruliną i dodatkami (proargi9plus) jakieś pół godziny przed codziennym teningiem rekreacyjnym (bieganie, rowerek). Trening jest lżejszy i szybciej sie po nim dochodzi do siebie, tyle moge powiedzieć.
#224: Sebek | 2012.03.20, 08:06
Przed treningiem
Ja biore arginine z cytruliną i dodatkami (proargi9plus) jakieś pół godziny przed codziennym teningiem rekreacyjnym (bieganie, rowerek). Trening jest lżejszy i szybciej sie po nim dochodzi do siebie, tyle moge powiedzieć.
#225: Sebek | 2012.03.20, 08:06
arginina na pewno nie jest dobra na każdą chorobe, ale na nadcisnienie i poprawe ogolnego samopoczucia jest ok. ja biore arginine plus od prawie roku, łykam sporo bo dwa razy dziennie po 5 tabletek. umozliwilo mi to zmniejszenie dawki atenololu z 75 do 25 na dobę i przywrócilo ochote na dlugi spacer i... seks. wyraźnie mniej sie tez przeziebiam. pozdrawiam
#226: skulski | 2012.03.12, 10:18
Ja stosuje dorywczo
Stosowałem jako codzienny suplement ale zrezygnowałem, nie widziałem bowiem żadnych pozytywnych działań poza jedną, że poprawia libido i ma wpływ na erekcję. Od jakiegoś czasu stosuję tylko okresowo gdy zachodzi potrzeba poprawienia erekcji. Brałem 2 kaps 2x1500mg i wystarczało, obecnie ze względu na wiek biorę 3 kapsułki czyli 4,5g. Próbowałem brać maxigrę, bo to również jest prekursor tleneku azotu tylko wielokrotnie silniejszy ! Jest znacznie tańsza od Viagry. Jednak zrezygnowałem ze względu na okropne uderzenia gorąca i zaczerwienienie twarzy. w razie potrzeby uzywam do 4,5g argininy jeszcze 1/4 tabletki czyli 25mg maxigry i to dobrze działa na funkcje seksualne – bez żadnych wymienionych uprzednio działań ubocznych. Reasumując , nie wiem dokładnie jak jest z długotrwałą suplementacją ale stosowana okresowo bądź dorywczo może niektórym pomóc. Niektórzy tu twierdzą, że trzeba poradzić się lekarza. Tylko że oni nie znają jeszcze l- argininy! Nawet urologa pytałem ale nie znał, chyba że może seksuolog.. Pozdrawiam
#227: 70latek | 2012.03.10, 13:09
Ja mam 45 lat. Lubię sobie pobiegać. Arginina pozwala mi biegać dłużej bez zmęczenia (biorę codzinnie rano na czczo 5 gramów). Ale np. mój syn (20 lat) nie odczuwa takiego efektu. Myślę, że rację mają ci, którzy twierdzą, że arginina jest skuteczna u osób po 30, bo u takich maleje zdolność do jej wytwarzania. W każdym razie u mnie są wymierne efekty.
#228: Marek | E-mail | 2012.03.07, 08:03
Arginina na pewno nie jest dobra na wszystko, jak sugerują niektóre opinie i komentarze w necie. Ale niewątpliwie warto jej spróbować. Mój sąsiad ma duże problemu miażdżycowe, głównie w nogach. Poruszanie się na dłuższych odcinkach (nawet krótki spacer do sklepu) sprawia mu ból. O jesieni zaczął przyjmowac argininę. Efekt jest niezły. Jak sam mówi, ból pojawia sie dopiero po powrocie do domu i trwa krócej niż przedtem. Od niego właśnie dowiedziałam się o arginine i na jego prośbę szukam informacji w necie na ten temat. A ta strona jest b. dobra. podoba mi się zwłaszcza duza ilość linków do materiałow naukowych.
#229: Katarzyna | E-mail | 2012.02.18, 04:28
Mam 56 latek. O argininie czytałem na jakims forum. Biorę od miesiąca 2 g dziennie. nie ukrywam, że mam te 'meskie problemy'.. co moge powiedzieć? Jak sie łyknie dodatkowo ze 4 gramy na godzinke, dwie przed zabawą, to i ochota jest większa i erekcja mocniejsza. i faktycznie człowiek sie mniej po tym męczy jakos i l;epiej czuje. Podobno nie u wszystkich to cos daje tak slyszałem. w każdym razie mi pomaga lepiej niz [...] [środki na potencję] reklamowane na okrąglo. Musze jeszcze ten panaxginseng spróbowac tz. żen-szeń.
#230: Antoni | E-mail | 2012.02.04, 13:48
Moja mama jest lekarzem, ma 75 lat i nieco problemów z sercem (napadowa arytmia - migot przedsionków, niewielka niewydolność krążenia). Arginine Plus przyjmuje od przeszło roku w ilości 2-4 gramy dziennie, zwykle między posiłkami. Jej zdaniem zmniejsza to męczliwość i obniża nieco ciśnienie, generalnie, jak mówi: "człowiek czuje się pewnie i nie boi np. długich spacerów". W ciągu minionego roku udało jej się zmniejszyć dawki przyjmowanego betablokera o połowę. Najprawdopodobniej jest to zasługa Argininy.
#231: Dario | E-mail | 2012.01.28, 11:47
konkrety!
prosze państwa, rozmawiajmy o konkretach. mi przyjmowanie argininy umozliwiło stopniowe odstawienie atenololu, który brałem od kilku lat w dawce 25 mg a lekarz proponował mi już 50... arginina daje chęć do wysiłku, to pewne. to dzięki niej chodzę na długie spacery przynajmniej trzy razy w tygodniu. uważam, że to dlatego spadło mi ciśnienie (teraz mam 125-130 na 80 bez leków). połączenie argininy i lekkiego wysiłu fizycznego sprawia cuda. gdzieś na opakowaniu wyczytałem, że "przyjmować 1 tabletkę dziennie", tabletka ma 0,5 g. bzdura! taka ilośc w ogóle nie działa. ja biorę 2 razy dziennie po 3 gramy. raz przed sniadaniem i raz 2 godziny po kolacji. niektórzy gadają, że arginina to chemia. tak, bo wszystko jest chemią. ale arginina występuje w naturze w przeciwieństwie do betablokerow! dlatego wolę taką "chemię". dziekuję za uwagę.
#232: arek | E-mail | 2012.01.13, 03:32
Moja opinia nt. argininy
Argininę przyjmowałem przez blisko 3 lata z niewielkimi przerwami. O jej działaniu wyczytałem na jakimś forum. Ciśnienie mi się unormowało, brałem tylko niewielkie dawki leków nadcisnieniowych. Odporność na wysiłek istotnie wzrosła. Kilku lekarzy stwierdziło, że jestem biologicznie znacznie młodszy, niż na to wskazuje mój wiek. Odstawiłem argininę na próbę. Po mniej więcej miesiącu lekarze musieli mi dwukrotnie powiększyć dawki leku nadciśnieniowego, a i tak ciśnienie słabo na to reagowało. Stwierdziłem, że mam beznadziejnie powolną regenerację po wysiłku, serce długo łomotało. Katastrofa. Robiłem różne badania: Echo serca, USG, EKG, holter ciśnieniowy. W dodatku podwojone dawki leków zaczęly zażynać moją wątrobę. Wróciłem do przyjmowania argininy. Kardiolog zmienił mi też na moje usilne prosby lek nadciśnieniowy na inny, mający mniejsze skutki uboczne. Po mniej więcej miesiącu zaczynam powracać do stanu sprzed "eksperymentu" z odstawieniem argininy. Na szcęście. Biorę ją raz na dobę, 5 gramów na około 1 godzinę przed kolacją. Pozdrawiam.
#233: Bartek | E-mail | 2012.01.10, 10:41

8 myśli w temacie “Opinie, forum

  1. SteniaMMM

    Fajnie, że te stare wpisy zostawiliście. To jest kopalnia wiedzy, świetna rzecz. Dziś już się ludziom nie chce nawet nic napisać o swoich doświadczeniach. Ech…

    Odpowiedz
  2. Marzecki

    Arginina jest bardzo ważnym aminokwasem ale nie przesadzajmy z mówieniem o jej zbawiennym wpływie na schorzenia. Znacznie lepiej działają suplementy złożone zawierające l-argininę, np. Proargi-9+, Argi+, Niteworks itp. Niestety są to produkty znacznie droższe niż rozmaite „argininy” (rodem najczęściej z Chin).
    Suplementy złożone działają kompleksowo, ich składniki uzupełniają się i wzajemnie wzmacniają działanie poprzez uzupełnienie niedoborów. To zupełnie inna liga produktów 🙂

    Odpowiedz
    1. Umięcki H.

      Arginina podnosi odporność i sprzyja lepszej, szybszej rekonwalescencji pochorobowej lub pooperacyjnej, to wiadomo od lat. Właśnie dlatego chorym podaje się buliony, które są m. in. bardzo bogatym źródłem l-argininy, ponieważ są to wywary mięsne. A jak wpływa na coronavirus? Nie ma żadnych badań na ten temat, stanowoczo za wcześnie na to.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz